Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 28.10.2019.

Večer haiku poezije: Hori Takeaki i Tomica Bajsić
Održava se
31.10.2019. u 19h

Povodom Mjeseca hrvatske knjige Hrvatski PEN centar organizira večer haiku poezije s Horijem Takeakijem, japanskim književnikom, antropologom i majstorom haikua.  

Izbor iz haiku poezije Vladimira Devidéa pročitat će Tomica Bajsić

Hori Takeaki japanski je književnik i antropolog. Objavio je brojne publikacije o ekološkim, kulturološkim i sociološkim temama, uključujući sljedeće: Anthropological Practice and Beliefs of Japanese Fishery, Is a non-Hegemonic World Possible?, P.E.N. Can Change  the World, a s Vaclavom Havelom kao suautorom izdao je knjigu The View from Prague: Experience of the World Leaders at the Dawn of the 21st Century.

Predavao je na nekoliko sveučilišta te bio savjetnik vodećih svjetskih korporacija. Osim toga, obnašao je dužnost potpredsjednika Američko-japanske zaklade od 1987. do 1996. godine. Njegova novinarska karijera uključuje pet godina (1990. – 1995.) provedenih na mjestu člana uredničkog odbora časopisa Japan Times Weekly. Hori je dvaput bio član predsjedništva Međunarodnog P.E.N.-a: od 2001. do 2004. i od 2007. do 2010. godine. U razdoblju od 2010. do 2016. godine obnašao je funkciju međunarodnog tajnika P.E.N.-a, a trenutno je potpredsjednik te organizacije.

U središtu Takeakijevog interesa su antropološki aspekti ekologije u širem kontekstu humanističkih znanosti (pitanja antropološkog pristupa ekologiji, upravljanja okolišem i raspolaganja prirodnim resursima, odnosa religije i ekologije).

Večer haiku poezije održat će se u četvrtak, 31. listopada u 19 sati, u zagrebačkoj Knjižnici Marije Jurić Zagorke (Krvavi most 2).

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –