Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Preporuka • Piše: Marija Ott Franolić • 31.05.2021.

Video-preporuka: Smrveni i Smlavi, Julia Donaldson & Axel Scheffler

Smrveni i Smlavi

Književna teoretičarka i kritičarka Marija Ott Franolić preporučuje slikovnicu Smrveni i smlavi Julije Donaldson i Axela Schefflera, koju je 2019. objavila Ibis grafika u prijevodu Krešimira Krnica. Ovo je topla priča koja djecu suptilno upozorava se trebamo fokusirati na ono što nam je zajedničko a ne se dijeliti i isključivati zbog onoga po čemu se razlikujemo, puna je izmišljenih i novih riječi, idealna da djeci ukaže na fleksibilnost i kreativnost jezika. 

– Smrveni i Smlavi, Julia Donaldson & Axel Scheffler –

Marija Ott Franolić doktorirala je na komparativnoj književnosti i godinama se bavi poticanjem čitanja. Organizirala je i vodila čitateljske programe u dječjim vrtićima, srednjim školama, knjižnicama i knjižarama. Drži predavanja o važnosti čitanja i povezanosti čitanja, empatije i kritičkog mišljenja. Piše znanstvene i popularne tekstove i pokrenula je blog Tekstovnica.

Slikovnica je preporučena u okviru projekta Čitaj i gledaj: preporuke kvalitetnih slikovnica Marije Ott Franolić koji je financiralo Ministarstvo kulture i medija RH u okviru sredstava za programe digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja.

Julia Donaldson Axel Scheffler

Smrveni i Smlavi

  • Ibis grafika 09/2019.
  • 32 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789537997595

Ovo je prekrasna priča o Smrvenima i Smlavima. Smrveni su crveni, Smlavi su plavi i nikad se ne miješaju. Kad se mlada Smrvena Marijeta i mladi Smlavi Bero zaljube njihove obitelji to ne odobravaju. Obitelji zajedničkim snagama odlaze u potragu za odbjeglim mladima, prolaze kroz razne planete i probleme. Slikovnica 'Smrveni i Smlavi' dirljiva je ljubavna priča (sa sretnim završetkom) prilagođena najmlađima (2 - 6). 

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –