Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 04.10.2018.

Vijeće EU postiglo dogovor o omogućavanju smanjenih stopa PDV-a na elektroničke publikacije


Napokon se to dogodilo! Vijeće EU je 2. listopada 2018. postiglo dogovor o prijedlogu kojim se državama članicama omogućuje primjena snižene, izrazito snižene ili čak nulte stope PDV-a na elektroničke publikacije, čime se omogućuje usklađivanje pravila o PDV-u za elektroničke publikacije i publikacije u fizičkom obliku.

Tim tekstom doprinijet će se planu EU-a za jedinstveno digitalno tržište.

Dogovor je postignut na sastanku Vijeća za ekonomske i financijske poslove. Direktiva će biti donesena bez daljnje rasprave čim se izradi završna verzija teksta na svim službenim jezicima.

Taj prijedlog dio je naših nastojanja da se osuvremeni PDV koji se primjenjuje na digitalno gospodarstvo i održi korak s tehnološkim napretkom.

Hartwig Löger, ministar financija Austrije, koja trenutačno predsjeda Vijećem


Prema sadašnjim pravilima o PDV-u (Direktiva 2006/112/EZ), usluge koje se elektronički isporučuju oporezuju se po standardnoj stopi PDV-a od najmanje 15 %, dok se za publikacije u fizičkom obliku mogu koristiti nestandardne stope.

Države članice trenutačno mogu primjenjivati „smanjenu” stopu PDV-a od najmanje 5 % na publikacije u fizičkom obliku , tj. knjige, novine i časopise. Nekima je odobrena primjena „izrazito sniženih” stopa (ispod 5 posto) ili nulte stope PDV-a (koje uključuju pravo na odbitak PDV-a).

Direktivom će se državama članicama, koje to žele, omogućiti primjena smanjenih stopa PDV-a i na elektroničke publikacije. Izrazito snižene stope i nulta stopa bit će omogućene samo državama članicama koje ih trenutačno primjenjuju na publikacije u fizičkom obliku.

Nova pravila primjenjivat će se privremeno, odnosno do uvođenja novog i „konačnog” sustava PDV-a. Komisija je objavila prijedloge za novi sustav kojim bi se državama članicama omogućila veća fleksibilnost pri određivanju stopa PDV-a, nego što je to trenutačno slučaj.


Što se Hrvatske tiče, sada su na potezu resorno nam Ministarstvo kulture i Ministarstvo financija, odnosno Vlada RH koji bi po hitnom postupku trebali izmijeniti zakonske osnove koje će omogućiti izjednačavanje pdv-a na tiskanu i e-knjigu/elektroničke publikacije, tj. smanjenje stope pdv-a na e-knjigu s 25% na 5%. Na žalost, prije dvije godine nismo uspjeli zadržati nultu stopu na tiskanu knjigu, jer sada bismo bili u prilici istu nultu stopu primijeniti i na e-knjigu). A koliko će ovo ispravljanje nelogičnosti kojom je EU regulativa usporavala razvoj e-nakladništva utjecati na zamrli razvoj istog u Hrvatskoj tek će se vidjeti, pod uvjetom da se reagira brzo i po pitanjima poreznog rasterećenja i donošenja neke moguće strategije ubrzanog razvoja e-nakladništva/e-knjige u nas.

Izvor: Internetske stranice Vijeća EU-a i Europskog vijeća

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –