Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 28.10.2013.

Zagrebačke posvete : Zvonimir Mrkonjić
Održava se
29.10.2013.

Teatar poezije u petoj sezoni Zagrebačkih posveta priređuje scenski portret jednog od najvećih umjetnika druge polovine 20. stoljeća Zvonimira  Mrkonjića pod naslovom PUT U DALJ, koji će se održati u utorak 29. listopada u 20 sati u zagrebačkom caffeu Kolding (Berislavićeva 8).  

Glumci i književnici: Antonija Stanišić, Sibila Petlevski, Željka Čorak, Tonko Maroević i Goran Matović (autor događanja) grade pjesnikov scenski portret u formi dijaloga.

Ovo je događanje posvećeno pjesniku, prevodiocu i tumaču hrvatske poezije u polustoljetnom luku, koliko traje  njegova artistička djelatnost. Zvonimir Mrkonjić pisac je oslobođen svake suvišnosti. Njegovi opisi promjenljive slike svijeta dojmljivi su krajnjom redukcijom ali i izbrušenošću pjesničke forme.

Kada je riječ o Domovinskom ratu, on ga u „Putu u Dalj“ kristalizira jezgrovitim slikama.  Kao pjesnik Zagreba, on brusi svoje dojmove matoševskim sonetima punim humora i ironije rekapitulirajući neke karakteristične slike i protagoniste proteklog stoljeća.

Time se Zvonimir Mrkonjić uvrstio među najznačajnije umjetnike druge polovine 20. stoljeća koji svojim antisentimentalnim pristupom rade na geteovskoj istovjetnosti poezije i istine.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –