Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 03.10.2012.

Započinje osma po redu Revija malih književnosti u Booksi
Održava se
04.10.2012.

U četvrtak, 04. listopada, u zagrebačkoj Booksi, s početkom u 19 sati, započinje osma po redu Revija malih književnosti na kojoj će se predstaviti mladi pisci i spisateljice iz Grčke.

Prve večeri festivala, 4. listopada u 19 sati, predstavit će se pisac i teoretičar književnosti Hristos Hrisopulos. U razgovoru s Hristosom Hrisopulosom "Pogled unatrag – kako je književnost 'prorokovala' budućnost", otkrit će nam se što se zanimljivoga događa u Grčkoj književnosti u zadnjih dvadesetak godina.

Publici će se predstaviti i Vasiliki Petsa, koja je studirala teoriju medija i kulture na Sveučilištu Birmingham i europsku književnost na Oxfordu te je prepoznata među glasovima grčke fikcije koji najviše obećavaju. Ove godine dobila je stipendiju Grčkog nacionalnog centra za knjigu.

Svoje tekstove čitat će i Kallia Papadaki koja je nakon studija ekonomije na Bard Collegeu i Sveučilištu Brandies u SAD-u objavila zbirku kratkih priča i knjigu poezije čiji su dijelovi uvršteni u zbirke i antologije. Profesionalno se bavi pisanjem scenarija.

Na drugoj večeri Revije, 5. listopada u 19 sati, zagrebačkoj će se publici predstaviti Hristos Asteriu, prevoditelj i prema općem sudu, jedan od intelektualno najzahtjevnijih pisaca u suvremenoj grčkoj književnosti. Njemu će se pridružiti Maria Ksiluri, psihologinja, nagrađivana spisateljica i copywriterica. Svoje tekstove čitat će i Ilias Maglinis, autor dva priznata romana koji živi i radi u Ateni kao novinar.

Gosti iz Grčke čitat će na materinjem jeziku a publika će moći pratiti projekciju hrvatskog prijevoda njihovih tekstova, dok će se razgovor s njima odvijati na engleskom jeziku.

Revija malih književnosti festival je koji predstavlja suvremene autore mlađe generacije iz zemalja regije koji su se u svojim zemljama afirmirali i postigli uspjeh kod publike i kritike, dok im u Hrvatskoj nisu objavljene knjige.

Nakon Bosne i Hercegovine, Slovenije, Crne Gore, Bugarske, Srbije, Rumunjske i Kosova ove će se godine na Reviji u Booksi predstaviti književnici i književnice iz Grčke prema izboru pisca, prevoditelja i teoretičara književnosti Hristosa Hrisopulosa.

Više o autorima pročitajte OVDJE!

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –