Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 20.01.2006.

Zaustaviti izumiranje jezika
Održava se
25.01.2006.

Izdavačka kuća Disput u suradnji s Francuskim institutom u Zagrebu poziva Vas na predstavljanje knjige "Zaustaviti izumiranje jezika" autora Claude Hagčge u izdanju nakladničke kuće Disput. Predstavljanje knjige održat će se u srijedu, 25. siječnja 2006. u 18 sati u Medijateci Francuskog instituta, Preradovićeva 5, Zagreb.

Knjigu će predstaviti: Dunja Brozović, Adalbert Rebić, Ranko Matasović te Ivana Franić (prevoditeljica) i Hrvoja Heffer (urednica).

U knjizi "Zaustaviti izumiranje jezikâ", Claude Hagčge (1936), vodeći francuski jezikoslovac, pronicavo i dokumentirano objašnjava sociokulturne i sociopolitičke razloge koji dovode do izumiranja jednoga jezika. Riječ je o iscrpnoj studiji vrsna jezikoslovca i zaljubljenika u jezike koji diže svoj glas protiv sveopće ravnodušnosti s kojom svjetska javnost promatra kako jezici izumiru. Uza sve pesimistične prognoze, Hagčge nudi moguće strategije za sprečavanje nestanka, odnosno za obnovu ugroženih jezika: jačanjem svijesti o identitetu, ostajanjem na vlastitom ognjištu, na vlastitoj zemlji, te obiteljskom i vjerskom kohezijom. Snažan učinak na očuvanje jezika imaju školstvo, proglašavanje jezika službenim, jačanje jezične svijesti u govornika, te djelovanje jezikoslovaca. Takve inicijative rezultirale su izvanrednim uspjehom na primjeru hebrejskoga, čijemu "uskrsnuću" i obnovi autor posvećuje čitavo poglavlje. Hrvatski se jezik nalazi na istaknutu mjestu u ovome djelu, on je samostalan jezik na temelju kriterija jezične svijesti govornikâ, odnosno načina na koji oni žive svoj jezik.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –