Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: I.P. - MV • 02.06.2021.

Želimir Periš dobitnik je 14. književne nagrade tportala za roman 'Mladenka kostonoga'

Želimir Periš (foto: Adrijana Vidić)

Mladenka kostonoga Periš Želimir

Želimir Periš dobitnik je 14. književne nagrade tportala za najbolji hrvatski roman. "Mladenka kostonoga", u izdanju OceanMora donijela mu je ovo vrijedno priznanje, koje uključuje i novčanu nagradu u vrijednosti od 50 tisuća kuna te statuu tipkovnice.

"Ludo sam sretan. Malo što ispunjava toliko kao priznanje umjetničkog rada, već i zato što umjetnost u bazičnom smislu i nije utrka za priznanjem, a svakako nije natjecateljska disciplina', kaže Želimir Periš, napominjući da je još sretniji jer njegova knjiga 'nije uobičajeno popularno romaneskno rješenje, već povremeno forsira manje očekivanu formu i ideju…, nasljeđuje zaplet od žanrovske književnosti, formu od eksperimentalne, a teme od tzv. visoke književnosti, pa sve zajedno postaje kupus, točnije: čušpajz".

"Hvala svima koji su čitali ovaj čušpajz. Hvala svima koji su ga pisali. Tu posebno mislim na moje prijatelje koji su sa mnom stvarali neke od tih tekstova. Natalija i Ognjen Grgorinić Rađen, Adrijana Vidić, da spomenem samo neke. Svi vi zaslužujete tipke s ove tipkovnice. Hvala uredniku koji ga je pretvorio u knjigu i posebno hvala nakladnici koja je vjerovala u nju i omogućila joj divnu produkciju i prezentaciju. Hvala dizajnericama koje su osmislile prezentaciju pa stvorile knjigu koja izgleda i kao spomenik ugnjetavanima i potlačenima i njihovoj borbi za oslobođenje od lanaca tradicije', kaže Periš te zahvaljuje i tportalu što 'održavajući ovu nagradu diže dignitet hrvatskoj književnosti', kao i žiriju koji mu je ovom nagradom 'otvorio vrata da nastavi pisati pa se usudi biti još luđi i slobodniji u traženju novih formi umjetničkog izražavanja".

O pobjedniku je odlučio žiri književne nagrade tportala, kojim predsjeda kroatistica Andrea Milanko, a članovi su prevoditeljica i pjesnikinja Vanda Mikšić, redateljica Anica Tomić, pisac Robert Perišić te psiholog i tportalov kolumnist Boris Jokić.

"Kompleksne strukture, roman Želimira Periša 'Mladenka kostonoga' preuzima osamnaestostoljetnu prosvjetiteljsku konvenciju najave i poduke sadržaja svakog pojedinog poglavlja i poetiku pikarskog romana s likom proganjane 'vještice', 'vilenice', 'iscjeliteljice' Gile, feminističke ikone ispred svoga vremena, te ju postavlja u središte pripovjednog univerzuma na povijesno i kulturno turbulentnom prostoru od Dalmacije, Like, Istre i Hercegovine pa sve do bečke prijestolnice. Međutim, kao kontrapunkt visokoj umjetnosti, Periš uvodi pripovjedača guslara, a pomoću njega i njezino odbačeno drugo: folklornu tradiciju i praznovjerje, deseterac i ženski rodni identitet koji se otima patrijarhalnom kalupu, jezik ulice, krčme i gumna te predmoderne usmenoknjiževne oblike", navodi žiri u svom obrazloženju.

"Roman je to koji u 21. stoljeću nastaje kao izdanak višestrukih tradicija, pripovjedačkim žarom i obiljem sežući do Cervantesa i Rabelaisa, a bukoličkim ozračjem koje nastanjuju vile naslanja se na pastoralu. U kompozicijskom smislu ne treba zanemariti ni Laurencea Sternea, koji još u 18. stoljeću inovira i poigrava se gradbenim i grafičko-vizualno-ritmičkim elementima što će ih krajem 19. stoljeća promovirati Mallarmé, a u 20. dalje razvijati avangarde i postmodernizam. Zamjetan je utjecaj potonjeg u obliku Periševe afirmacije nelinearne, hibridne, mozaične kompozicije, kakvu zatječemo kod Calvina ili njegova OULIPO-vskog druga Georgesa Pereca, kao i obilno korištenje dokumenta", ističe tportalov žiri te zaključuje:

"Ovaj neizmjerno razigran i samo naizgled razbarušen, a zapravo pomno promišljen i ambiciozan roman izbrušene rečenice, koji je iziskivao opsežan istraživački rad, kako na faktografiji, tako i na govorima raznih područja kojima Gila putuje, smatramo jedinstvenim književnim djelom koje obiluje humorom i ironijom; prošla vremena oživljava da bi nam progovorio o ovome našemu, napose o ženskom traumatskom iskustvu, pridonoseći osnaživanju žena vlastitim tekstualnim pregovaračkim praksama i gestama otpora."

Osim romana "Mladenka kostonoga" Želimir Periš napisao je knjigu priča "Mučenice" (2013.), kriminalističke romane "Mima i kvadratura duga" (2014., s kojim je bio u finalu tportalove nagrade) i "Mima i vaše kćeri" (2015.) te zbirku poezije "X" (2016). Tekstovi su mu više puta adaptirani za kazalište, a priče prevođene na niz jezika.

Čestitamo autoru!

Želimir Periš

Mladenka kostonoga

  • Naklada OceanMore 07/2020.
  • 448 str., tvrdi platneni uvez
  • ISBN 9789533321073

U Beču je 1882. godine priveden, pretučen i policijski saslušan guslar Želimir Periš (44, Zadar), koji je spjevao ep o vještici Gili, kaže prva glava romana 'Mladenka kostonoga'. Njegova četiri rimovana deseterca i sažetak sadržaja uvode nas u svaku od 50+ glava Kostonoge koje nelinearno, 'muzikalno' i mozaično pričaju brutalnu priču o životu nesretne progonjene žene i djeteta joj Carevića. 

– PODCAST: Želimir Periš – Mladenka kostonoga –

Moderna vremena · PODCAST: Želimir Periš – Mladenka kostonoga

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –