Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 26.10.2016.

Znanstveni kvart na Interliberu - za one bez straha i željne eksperimentiranja!
Održava se
08.-13.11.2016.

I ove vas godine na Interliberu, na sjeveru paviljona 6, očekuje Znanstveni kvart - posebno osmišljeni, edukativno-zabavni sadržaj u kojem će moći uživati svi željni znanja u praksi.

Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske u suradnji sa Zagrebačkim velesajmom opet je pripremila vrlo šarolik program znanstvene kulture kojeg će izvoditi brojne udruge, fakulteti, znanstveni instituti te istaknuti pojedinci iz znanstvene zajednice.

U sklopu bogatog 6-dnevnog programa, posjetitelji će naučiti što je to arheologija te što zapravo rade geolozi, iskušat će se u slaganju kostura Apatosaurusa, otkriti kako zmajevi rigaju vatru i saznati postoje li ženski patuljci. Bit će prilike zaviriti i u svijet mikrobiologije te uživati u izvođenju kemijskih pokusa te saznati kako gore kalorije, ali - i kako prepoznati jednu od najopasnijih invazivnih vrsta – crvenouhu kornjaču kao i još mnogo toga.

Osim pokusa i radionica, posjetitelji će imati prilike iskusiti i tehnološke inovacije poput virtualne stvarnosti, holograma i sl.

Program Znanstvenog kvarta Interlibera održava se pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva kulture, Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa te Grada Zagreba.

Dođi u Znanstveni kvart, bez straha pitaj i eksperimentiraj!

Znanstveni kvart predstavlja interaktivan pristup prenošenja znanja i popularizaciju svih znanosti na praktičan i zabavan način. Baš kao svaki kvart i Znanstveni kvart ima svoj plac, trg, mjesto za druženje, obrazovanje i kulturno uzdizanje. I, sve to - u službi besplatnog dijeljenja znanja.

Ove godine aktivno je 5 cjelina unutar Kvarta: Školica, Plac znanja, Mozgaonica, Trg odmorko i Zabavni park.

Školica

Školica je mjesto zabavnog učenja. Tu se širi i rasteže znanje, a sužava i briše neznanje. U Školici se nude radionice za koje se treba prethodno rezervirati. Ako ne stignete online rezervirati svoje mjesto, Školicu pronađite na sjeveru paviljona 6 i doznajte ima li još mjesta za željenu radionicu.

A nudi se puno toga: Skriveni život zvijezda kroz pisanje SF priče, Tajne svemira uz crtanje stripa, Zmajevi i princeze u borbi protiv fotosinteze, Vedska matematika, Homo Volans - leteći čovjek Fausta Vrančića, Interfizikus radionica s Rubensovom cijevi i pokusima s vakuumom i mikrovalkom, Kako razveseliti zubić vilu?, DNK - knjiga života, Zemljina slikovnica, Zimske radosti, Vrijeme je za vrijeme, Crno-bijeli svijet, Pročišćavanje vode i površinska napetost Znanstvenih čarolija te radionica o sigurnost na internetu Tko me gleda i kako?

Raspored održavanja radionica potražite OVDJE!

Radionice su ove godine za vas pripremili udruga Bius, Centar za nestalu i zlostavljanu djecu Osijek, Knjižnice Grada Zagreba, ProGEO, Studentska sekcija Hrvatskog fizikalnog društva, Tehnički muzej Nikola Tesla, Tvornica znanosti, Znanstvene čarolije te znanstvenici Mirjana Spajić Buturac, Ivan Šeparović s Helenom Vučković te Monika Herceg s Ana-Marijom Kožuljević.

Plac znanja

Plac znanja nudi široku ponudu raznih vrsta znanosti koje se mogu konzumirati non-stop i to na interaktivan način, a uz pomoć vrlih znanstvenika. Od utorka do nedjelje, prema dobnim skupinama nude vam se… Znaloni-baloni, Kako gore kalorije, Invazivne vrste, O biologiji bića, Pravo lice Gregora Samse, Kemijski pokusi s papirom, Matematičke igre, Matematička strana života, Zvijezda je rođena, Arheologija - što je to?, Boje iz prirode nadohvat ruke, MagneTO!, U labirintu, Zemljini memoari... i još puno toga.

Program na Placu znanja ove godine su pripremili Arheološki muzej u Zagrebu, Bioteka, Bius, eSTUDENT, HBSD, Hyla, Institut za fiziku u suradnji s nadarenim učenicima XV. gimnazije, Korak do znanosti, Mladi nadareni matematičari, Populus, Probion, PsihoFest, Studentska sekcija Hrvatskog fizikalnog društva, Tvornica znanosti, zagrebačke V. gimnazije te Filip Mužina iz AHA pokusa.

Detalji o pojedinim aktivnostima i rasporedu održavanja.

Mozgaonica

Mozgaonica, jedinstveni edukativni centar u svijetu namijenjen djeci, na šest se dana seli u Znanstveni kvart Interlibera da bi stvorila pametnu igraonicu u malom. Zaigrajte jednu od igara, slagalica ili jednu od različitih mozgalica i zagonetki, stimulirajte svoj mozak i održite ga u kondiciji. Ne brinite se - kroz igru i zabavu vas vodi stručno osoblje koje će vam pomoći oko rješavanja igara i primjene naučenoga u svakodnevnom životu.

 

Trg odmorko

Trg odmorko nudi, naravno - odmor. Nakon aktivnih šetnji po Kvartu, zaslužili ste i malo odmora. Na vama je samo da odaberete kako: sjedeći ili ležeći, listajući knjigu, časopisi ili slušajući izvatke iz radio emisije Znanost na eteru…

Ako ste raspoloženi za zabavu, okušajte se u interaktivnim izazovima razmještenim u Kvartovskom Zabavnom parku.
 

Znanstveni kvart, Interliber 2015.

Prethodna Slijedeća

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –