Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 10.03.2018.

Zoran Ferić novi predsjednik Hrvatskog društva pisaca

Zoran Ferić

Nakon što je nakon gotovo sedam godina vođenja Hrvatskog društva pisaca Nikola Petković početkom godine podnio ostavku na funkciju predsjednika, u Hrvatskom društvu pisaca je 24. veljače 2018. održan Kandidacijski skup na kojem je Skupština usvojila kandidata za predsjednika HDP-a, Zorana Ferića. Slijedom toga na Izvanrednoj skupštini HDP-a, održanoj 10. ožujka 2018., Zoran Ferić je izabran za predsjednika Društva.

Donosimo skraćenu verziju programa kojeg je Ferić ponudio članovima HDP-a na razmatranje nekoliko dana prije Izborne skupštine HDP-a.

ZORAN FERIĆ - PRIJEDLOG PROGRAMA

Donosimo skraćenu verziju programa kojeg je Zoran Ferić ponudio članovima HDP-a na razmatranje nekoliko dana prije Izborne skupštine HDP-a.


1. Na prvom mjestu uložit ću energiju u one programe koji već postoje u Društvu. Trudit ću se da ostvarujemo kontinuitet rada i poslovanja  postojećih aktivnosti u onom obimu u kojem se to ostvarivalo tijekom prošlih godina u svim segmentima: časopisi, festivali, tribine, obljetnice, izdavačka djelatnost.  

2. Jedan od važnijih ciljeva je svakako zaštita autora u okviru opće politike prema knjizi i Strategije kulturnih i kreativnih industrija. 

3. Osim toga, Društvo vidim kao okvir za niz individualnih ili grupnih programa koje će predložiti naši članovi ili naši članovi u suradnji s drugim udrugama, festivalima ili inicijativama. 

4. Društvo je danas respektabilna udruga, s nizom programa, časopisa, tribina, obljetnica, festivala i razgranatom aktivnošću i na međunarodnom planu. Od dnevne sobe Velimira Viskovića, gdje je sve počelo, pa do zgrade u Basaričekovoj danas, prevaljen je velik put i napravljen ogroman posao. Mislim da je nužno  u ovom trenutku osmisliti niz strategija da se približimo čitateljima. Pogotovo mladim čitateljima. 

5. U skladu s tim  želio bih ojačati suradnju s Ministarstvom znanosti i obrazovanja i to u više segmenata. Jedan od njih je svakako i nastavak onoga što su započeli Nikola Petković  i Marinko Koščec u segmentu specijalističkih studija za kreativno pisanje. Akademsko zvanje spisatelj omogućit će našim članovima da se angažiraju u visokoškolskim ustanovama koje prihvate takve programe.

6. U suradnji s Ministarstvom kulture također bih volio intenzivirati suradnju s programom Ruksak pun kulture što ga vodi Maja Zrnčić, a u koji su već uključeni neki naši članovi. Želio bih da se ta suradnja intenzivira jer našim članovima Ruksak nudi mogućnost financiranja posjeta školama, organizaciju radionica i uopće rad na popularizaciji čitanja i knjige. 

7. Svakako mislim da je izuzetno važno da se naše Društvo uključi u programe u okviru Strategije poticanja čitanja, što ga je u studenom usvojila Vlada RH. Za nas važan dokument koji će nam omogućiti realizaciju niza programa, time i aktivaciju naših članova. 

8. Program koji se već tri godine provodi u Društvu, „Čitajmo i pišimo s piscem u kući pisca“,  koji je osmislila Maja Zrnčić, a provodimo ga u prostorijama HDP-a Miroslav Mićanović i ja, želio bih postepeno proširiti i na druge gradove u kojima imamo podružnice. Radi se o radionici čitanja za osnovnoškolce i srednjoškolce koja je izuzetno posjećena i popularna. 

9. Što se tiče rezidencijalnih kuća, ono čime bih se s kolegama iz Upravnog odbora maksimalno angažirao je otvaranje rezidencije u Zagrebu. 

10. Osobno ću se aktivirati da pomognem članu Upravnog odbora Kruni Lokotaru na projektu Osiguranja povlastica članovima Društva koje bi omogućile popuste  u knjižarama, kazalištima, kod kupnje kompjutora ili čak omogućila povoljnije uvjete na određenim mjestima za odmor i relaksaciju. 

11. Maksimalno ću se angažirati i pokušat ću angažirati članstvo da se polako promijeni klima neplaćanja za tzv. „male poslove“, primjerice govore na promocijama, sudjelovanje na tribinama, predavanja itd.

12. Svakako kanim iskoristiti potencijale svih naših članova na polju međunarodne suradnje i to kad su u pitanju festivali, sajmovi knjiga, prevođenje naših autora u inozemstvu.

Zoran Ferić

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –