Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 27.10.2015.

Zoran Malkoč dobitnik tportalove nagrade za najbolji roman u 2014.

Zoran Malkoč

Dobitnik književne nagrade roman@tportal.hr za najbolji roman izdan u 2014. godini je Zoran Malkoč, za roman "Roki Raketa" (Profil, 2014).

Odluka o dobitniku nagrade proglašena je na svečanosti koja se održala 27. listopada u dvorani Müller kina Europa u Zagrebu. Uz nagradu u obliku tipkovnice, Zoran Malkoč je za svoj nagrađeni roman "Roki Raketa" dobio novčanu nagradu u iznosu od 50 tisuća kuna.

Tom je prigodom Malkoč izjavio: "Kao što sam rekao i u intervjuu za tportal, našao sam se u zaista dobrom društvu. Što se tiče nagrade od 50 tisuća kuna, moram reći da to nije nešto što meni treba jer sam prilično osiguran i bogat. Kao što je rekao moj prijatelj Robert Roklicer - nemam mašte. Ne mislite valjda da sam ja tog psa izmislio? Taj pas je mene osigurao za dobar dio godina".

Prema ocjeni stručnog žirija, u kojemu su bili Kristijan Novak, Jadranka Pintarić i Miroslav Mićanović, u konkurenciji za tportalovu nagradu ove godine bila su 52 potpuno različita poimanja književnosti, jezika i stvarnosti, a odlučeno je da nagradu dobije djelo koje je svjesno ušlo u konflikt sa sva tri koncepta te pritom ostalo puno duha, stava i autentične emocije.

"Spomenik je to tjesnacima životnih izbora suvremena pisca, onoga koji bira između pozerstva i potpune moralne dekadencije, a samo uz krajnji napor uspijeva ostati čovjekom. No ovaj roman grabi mnogo šire, on secira društvo i pritom se ne boji ići duboko, do stvarnosti, do apsurda i još dalje, do mjesta na kojem stvarnost bez mita i bajke više ne može.

Roman koji, pa makar bilo na vlastitu štetu, nikada ne odmiče pogled od patologija, one svijeta književnosti i one svijeta koji tu istu književnost uspješno truje. Autor je pobjedničkoga romana kroz plejadu likova na svjetlo papira istjerao demone hrvatskoga društva u posljednja dva desetljeća, da bi u ključnom trenutku upalio svjetlo na kraju tunela. I dok ima nekoga tko je to u stanju učiniti, čiji glas još nije zatrt, sasvim je svejedno je li riječ o nekoj tamo šumskoj budali ili o potpuno fantastičnoj blagonaklonoj sili - možda nade ima više nego nam se čini", stoji u obrazloženju žirija.

Podsjetimo ovogodišnji finalisti bili su: Milena Benini, za roman "Svećenici Mjeseca", Želimir Periš za roman "Mima i kvadratura duga", Ivica Prtenjača za "Brdo", Igor Rajki za roman "Puteni nametnik" i aktualni dobitnik, Zoran Malkoč, za roman "Roki Raketa".

Zoran Malkoč tako je postao osmi po redu dobitnik književne nagrade roman@tportal.hr. Lani je najboljim proglašen roman Kristiana Novaka "Črna mati zemla" u izdanju Algoritma. Debitantski je i nagrađeni roman "Budi Hamlet, pane Hamlete" Tahira Mujičića (AGM, 2012), a prvijenci su i nagrađeni roman 2Adio kauboju" Olje Savičević Ivančević (Algoritam, 2010), "Tri" Drage Glamuzine (Profil, 2008) i "Anastasia" Dalibora Šimprage (Durieux, 2007). Među nagrađenima su još Ivica Đikić s romanom "Sanjao sam slonove" (Naklada Ljevak, 2011) i Sibila Petlevski za roman "Vrijeme laži" (Fraktura, 2009).

Čestitamo autoru na dobivenoj nagradi i pozivamo vas da pročitate razgovor s autorom koji je objavljen na našem portalu.

Zoran Malkoč

Roki Raketa

  • Profil 11/2014.
  • 436 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789533133539
  • Cijena 99.00 kn

Baš kao u svakoj bajci, ni u ovoj neće nedostajati izgubljenosti, putovanja, zagonetaka i preobrazbi – samo što se one kod Malkoča odvijaju u mračnoj šumi hrvatske posttranzicije, tamo gdje je sve baš to što jest i ništa nije onakvo kakvim se čini. U tu šumu zalutala su dva pisca – jedan pravi i jedan lažni – a između njih se, kao melem i trn, uvukao pas kojemu knjiga duguje naslov. 

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –