Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 02.10.2015.

Benini, Malkoč, Periš, Prtenjača i Rajki u finalu književne nagrade roman@tportal.hr

roman@tportal.hr

Tportalov žiri odabrao pet finalista književne nagrade roman@tportal.hr za 2014.

Tročlani žiri, koji čine lanjski dobitnik tportalove književne nagrade Kristian Novak te književni urednici, pisci i kritičari Jadranka Pintarić i Miroslav Mićanović, odabrao je pet finalista birajući među 52 naslova prijavljena na ovogodišnji, osmi po redu natječaj za najbolji roman izdan u 2014. godini u Hrvatskoj.

Ovogodišnji finalisti su: Milena Benini, Zoran Malkoč, Želimir Periš, Ivica Prtenjača i Igor Rajki.

 

Svećenica Mjeseca Benini Milena

Po prvi puta u finale tportalove nagrade za roman godine ušao je fantasy roman, a riječ je o "Svećenici Mjeseca" Milene Benini, autorice koja ima pozamašan spisateljski opus. Izdala ga je Zagrebačka naklada, a prema ocjeni tportalovog žirija, radi se o romanu koji može stajati uz bok najboljih svjetskih djela toga žanra.

 

Roki Raketa Malkoč Zoran

U konkurenciji je i roman "Roki Raketa" Zorana Malkoča, u izdanju Profila, a žiri u svojoj recenziji, među ostalim, kaže kako ova mjestimice montipajtonovska bajkovita priča iz naše današnjice i nedavne prošlosti crnohumorno i kritički secira brojne nam društvene, književne, političke i ine patologije.

 

Brdo Prtenjača Ivica

Za tportalovu nagradu konkurira i Ivica Prtenjača romanom "Brdo" koji je izdao V.B.Z., nakon što je autor lani pobijedio na njihovu natječaju za najbolji rukopis. ‘'Brdo" je roman kojim se, pričom o pojedincu, o gradu i prirodi, o traženju sretnijeg i boljeg prostora, ispisuje pustolovina uspona i pada, za koji nismo uvijek sigurni koliko je bio nužan i potreban – a dogodio se i događa se’, dio je citata iz recenzije tportalova žirija.

 

Mima i kvadratura duga Periš Želimir

Svojim prvim romanom "Mima i kvadratura duga" (Algoritam i 24 sata) u finale ulazi i Želimir Periš, a žiri ističe da se radi o prvom tehnotrileru koji je iznjedrila ponovna popularnost krimića i pokretanje biblioteke Balkan Noir.
 

Puteni nametnik Rajki Igor

Igor Rajki, prije tri godine također finalist tportalove književne nagrade, ostaje u izboru romanom "Puteni nametnik", u izdanju Durieuxa. Žiri kao posebnu prednost ističe jezičnu razinu ovog romana, ustvrdivši da se po tome Igor Rajki razlikuje od svojih suvremenika jer njegovo iskustvo riječi i jezika nije sporedan rezultat njegova rada, nego bunt protiv epohe intelektualnog i jezičnog zaglupljivanja.

 


Književna nagrada roman@tportal bit će dodijeljena 27. listopada u Zagrebu, u dvorani Müller kina Europa. Do tada na tportalu i stranici nagrade na Facebooku čitajte intervjue s piscima koji se natječu za 50 tisuća kuna, koliko će pripasti autoru ili autorici najboljeg romana. Ostali finalisti dobit će utješne nagrade, tablete iPad.

Integralne recenzije odabranih romana bit će objavljene u ponedjeljak na tportalu.

– Finalisti književne nagrade roman@tportal.hr 2015. –

– Test - Typeform –

Powered by Typeform

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –