Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Dražen Šimleša

Snaga utopije: Anarhističke ideje i akcije u drugoj polovici dvadesetog stoljeća

  • Nakladnik: Što čitaš? dpl
  • 04/2005.
  • 260, meki uvez
  • ISBN 9537200086
  • Cijena: 9.29 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Suvremene anarhističke ideje i akcije kroz sve oblike masovne komunikacije doživljavaju različite interpretacije, no svakako su opet izrazito prisutne, kako prije pet godina kada je objavljeno prvo izdanje «Snage utopije», tako i danas. Često je tu riječ o mistifikaciji, krivim interpretacijama ili čak zlonamjernim podmetanjima, a za razliku od mnogih drugih političkih ideja, anarhistički pokret rijetko ima priliku javno objasniti svoja polazišta. To je bila i jedna od motivacija za nastanak ove knjige, barem njenog prvog izdanja.

Knjiga donosi pregled osnovnih anarhističkih ideja, stavova i vrijednosti, pa je njom pokriven dobar dio klasičnog anarhizma kako bi se pojasnio kontinuitet i temelji na kojima je zasnovan, no veći dio je posvećen suvremenim smjerovima unutar pokreta, što dodatno upotpunjuju pregledi nekih od najvažnijih i najvidljivijih akcija, koje su obilježile posljednjih pedesetak godina. Tako su u knjizi obrađena prva organizirana skvotiranja nakon drugog svjetskog rata kao i daljni razvoj skvoterskog pokreta, previranja u svijetu tijekom šezdesetih i sedamdesetih (uključujući i neizbježnu '68.) godina, globalno protivljenje kapitalizmu, alternativni mediji, diskusije o nasilju i nenasilju, rodnim odnosima, ali i odnosi između različitih smjerova unutar anarhizma. Važan dio čini pregled radova nekih od eksponiranijih suvremenih teoretičara anarhizma, njihove razlike, povezanost, sukobi i sve ono što je obilježilo njihov dosadašnji rad.

Drugo izdanje je znatno prošireno i dopunjeno (brojčano govoreći, riječ je o novih stotinjak stranica) kroz priloge nekoliko suradnika i suradnica (Goran Ivanović, Iva Kraljević, Robert Posavec i Marko Strpić), a za razliku od prvog izdanja, koje je bilo okrenuto uglavnom pokretu u svijetu, sada donosi i kratak pregled razvoja i djelovanja pokreta na lokalnoj razini, odnosno u Hrvatskoj tijekom posljednjih pedesetak godina.

Jedna od posebnosti ovog izdanja je to da su unutar originalnog teksta učinjene promjene bez samog autora, pa iako Dražen Šimleša ostaje potpisan kao autor, knjiga se djelomično razvijala bez njegovog utjecaja. To se dogodilo zahvaljujući njegovom pozivu u prvom izdanju da se pregled ideja i akcija nadopuni, jer nije bilo moguće pokriti baš sve, tako da knjiga i danas ostaje otvorena za daljnji razvoj.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –