Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Dražen Šimleša

Kako potrošiti svijet : Mala škola ratova za resurse

  • Nakladnik: Što čitaš?
  • 10/2008.
  • 84 str., meki uvez
  • ISBN 9789537200039
  • Cijena: 7.96 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Dražen Šimleša u svojoj novoj knjizi “Kako potrošiti svijet - mala škola ratova za resurse” osebujnim stilom i na duhovit način, a uz vrlo konkretne i opsežne podatke i analize, govori o aktualnim problemima u svijetu pokrivajući teme kao što su ratovi za resurse i kapitalizam, koji je svijet doveo u još jednu krizu kojoj se ne nazire kraj.

I dok moćnici zadovoljno trljaju ruke svaki put kada skoči cijena nafte, siromašni samo postaju siromašniji, a svaki privid sigurnosti koju kapitalizam navodno nudi nestaje kao da nikada nije ni postojao. Svi smo mi žderači planete, a naš je potrošački način života zupčanik koji pokreće sustav i osigurava stalan rast. Međutim, rast ne može postojati zauvijek te nakon njega dolazi nagli pad, koji se nikada nije odrazio na život moćnika, nego na najniže slojeve društva.

Oni to zovu ekonomskim krizama, a za nas ostale to je katastrofa na svakodnevnoj razini. Svijet je u ratovima za resurse, a sukobi na Bliskom istoku, na kavkaskom području, baš kao i traženje novih neprijatelja, pokušaji su osiguravanja toliko željenih energenata koji pokreću sustav. U tom globalnom kaosu, jedini terorizam koji predstavlja stvarnu prijetnju jest onaj kapitalistički.

***

Dražen Šimleša rođen je 1976. u Bjelovaru. Zaposlen je kao asistent na Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar. Predmet je njegova interesa globalizacija i održivi razvoj. Predaje kolegij 'Svijet u procesu globalizacije' na Mirovnim studijima. Koordinator je udruge Zelena mreža aktivističkih grupa, kojoj je najvažniji projekt stvaranje ekosocijalnog centra Reciklirano imanje, u selu Vukomerić, dvadeset kilometara južno od Zagreba.

Autor je knjiga: “Snaga utopije: Anarhističke ideje i akcije u drugoj polovici dvadesetog stoljeća” (2005), “Četvrti svjetski rat : globalni napad na život / Drugačiji svijet je moguć : priče iz našeg dvorišta” (2006), “Zeleni alati za održivu revoluciju” (Dražen Šimleša i Bruno Motik).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –