Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Clifford Harper

Anarhija : Grafički vodič

  • Nakladnik: Što čitaš?
  • Prijevod: Marko Vuković
  • 04/2008.
  • 204 str., meki uvez
  • ISBN
  • Cijena: 9.29 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Knjiga Clifforda Harpera «Anarhija - grafički vodič», kroz tekst i preko dvije stotine ilustracija donosi pregled povijesti osnovnih anarhističkih ideja i prakse. Riječ je o vizualno privlačnom i tekstualno zanimljivom izdanju koje osim informativnog pristupa predstavlja inspirativnu knjigu prepunu primjera ljudske solidarnosti i težnje za slobodom.

«Anarhija - grafički vodič» demistificira ulogu anarhističkog pokreta u povijesti, jer je uobičajena slika anarhiste ili anarhistkinje izrazito negativna, prikazani su kao destruktivne osobe željne besmislenog uništavanja, a sve u svrhu ostvarivanja svog cilja - anarhije. Kada je riječ o tom cilju, najčešće definicije ovog društvenog uređenja su pune predrasuda, ponekad zlonamjernih, ponekad uzrokovanih neznanjem, ali uvijek prikazuju anarhiju kao kaos i uništavanje, dok je zapravo riječ o društvu blagostanja u kojem sve to nestaje. Ovom knjigom Clifford Harper kroz sliku i riječ donosi drugačije viđenje anarhizma i anarhije.

«Anarhija» nije povijesna knjiga, već pregled anarhističke teorije i prakse kroz povijest, te onoga što je prethodilo anarhizmu kakav danas poznajemo. Ljudske težnje i napori za stvaranje slobodnog društva i života imaju dugu povijest koju ne treba zaboraviti pa su tako kroz knjigu opisani srednjovjekovni pokreti za oslobođenje (od vlasti crkve i plemstva), sve do ranih utopijskih mislioca i ideja koje su dovele do stvaranja anarhizma i njegovih praktičnih i teorijskih ostvarenja u suvremenoj povijesti. Autor prepoznaje anarhističke ideje i tamo gdje one nisu bile stavljene u praksu od samih anarhističkih grupa ili već deklariranih anarhista, već je društvo ili zajednica reagirala na anarhistički način, organizirali su se nehijerarhijski, solidarno i bez pomoći ili utjecaja vlasti, čime na još jedan način prikazuje praktičnost i samorazumljivost takvog oblika organizacije i djelovanja.

Već na samom početku knjige autor govori o tome: «Anarhija je, kada razmisliš o njoj, poput svih stvarno dobrih ideja vrlo jednostavna, ljudskim je bićima najbolje kad žive slobodna od svakog autoriteta, odlučuju o stvarima sporazumijevajući se međusobno umjesto da im se naređuje».

Knjiga je pisana jednostavnim jezikom i predstavlja kompletan izvor informacija za svakoga tko želi saznati nešto više o anarhističkim idejama. Dodatna vrijednost ove knjige je više od dvije stotine ilustracija koje prate tekst. Riječ o prepoznatljivom stilu i vrsti ilustracija koje su obilježile cijeli niz anarhističkih događanja, manifestacija, raznih publikacija, časopisa i knjiga.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –