Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Peter Gelderloos

Anarhija je moguća : Primjeri anarhije u praksi

  • Nakladnik: Što čitaš?
  • Prijevod: Katica Stažić
  • 03/2013.
  • 196 str., meki uvez
  • ISBN 9789537200169
  • Cijena: 5.31 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Prijevod knjige Petera Gelderloosa "Anarchy Works", koja donosi niz primjera anarhijskog i anarhističkog djelovanja, organiziranja i življenja.

 
Rašireno je uvjerenje kako je anarhija prekrasna ideja, ali nepraktična i utopijska: ne bi mogla funkcionirati. Ali, naprotiv, Gelderloos ističe da anarhistička praksa već ima dugu povijest i često je dobro funkcionirala. Kroz praktične primjere u povijesti i sadašnjosti, Gelderloos pokazuje kako anarhija može funkcionirati sada i ovdje, te kako su anarhijska, nedržavna društva postojala duže i uspješnije od aktualne društvene strukture.

Kako se klimatske promjene, oskudica hrane i vode, nestabilnost tržišta i druge globalne krize pojačavaju, hijerarhijski modeli ne pokazuju se osobito održivima. Primjeri iz ove knjige pokazuju da anarhističko društvo može mnogo bolje osigurati zadovoljenje potreba i želja svih svojih članova.

Upravo su primjeri ono što ovu knjigu čini izrazito zanimljivom, jer sustavno prolazi kroz različite teme i aspekte života, od ekonomije, obrazovanja i organizacije, sve do odnosa prema okolišu, rodu/spolu i slično, čime daje jasan uvid u različite primjere nehijerarhijskih, solidarnih, nedržavnih i održivih društvenih zajednica, projekata i inicijativa. Primjeri ne staju na primjerima manjih zajednica ili grupa, već se kreću u rasponu od nekolicine ljudi, do milijunskih zajednica. Istovremeno, ovdje nije riječ samo o primjerima iz prošlosti, već i iz današnjosti, kada se čini da su područja bez konrole i autonomije u potpunosti nestala u svijetu.

Ovo nije knjiga o anarhistima i anarhistkinjama, već tek djelomično, jer se velik broj primjera odnosi na ljude koji su odabrali anarhijske oblike djelovanja i društvene organizacije puno prije nastanka anarhizma ili uopće bez poznavanja filozofije i teorije anarhizma.

Knjiga "Anarhija je moguća", na jednak će način biti zanimljiva svakome, bila riječ o nekome tko uopće nije upoznat s anarhističkim idejama ili već dobro poznaje te ideje, zato što donosi jasne primjere iz prakse na kojima možemo učiti i još jednom potvrditi kako ono za što se često govori da "nije moguće", funkcionira puno duže od društvenog uređenja u kojem živimo danas.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –