Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Dražen Šimleša

Četvrti svjetski rat : globalni napad na život / Drugačiji svijet je moguć : priče iz našeg dvorišta

  • Nakladnik: Što čitaš?
  • 09/2006.
  • 159; 195 str., meki uvez
  • ISBN 9537200094
  • Cijena: 13.27 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Nova knjiga Dražena Šimleše podijeljena je u dva dijela, gotovo dvije knjige, no tematski i sadržajno vezane, tako da su objavljene kao jedan naslov. Prvi dio knjige pod naslovom "Četvrti svjetski rat - globalni napad na život" iscrpno i detaljno obrađuje temu globalizacije, globalnih institucija, ukratko "napadača na život", kako ih naziva sam autor. Termin "Četvrti svjetski rat" je naziv koji su prvi primjenili zapatisti, a ta definicija najbolje opisuje stanje u kojem se suvremeni svijet nalazi.

U prvom dijelu knjige, autor donosi cijeli niz podataka i informacija o radu globalnih institucija, političkim, ekonomskim, društvenim i kulturnim posljedicama njihovog djelovanja, gdje činjenice izbjegavaju često prisutnu mistifikaciju kada se govori o "velikim zlim moćnicima".

Drugi dio knjige, pod naslovom "Drugačiji svijet je moguć!", bavi se obranom života, pa podnaslov "Priče iz našeg dvorišta" najbolje opisuje pristup toj temi. Umjesto da pristupa temi na način da iznosi neke teorijske mogućnosti i alternative postojećoj situaciji, autor govori o tzv. "običnim" ljudima, herojima svakodnevnog života i preživljavanja, konkretnim projektima koji pružaju otpor neoliberalnom kapitalizmu i kapitalizmu uopće, otpor globalnim moćnicima i njihovoj politici. Za razliku od čestog pristupa koji se bavi onime što bi se tek moglo raditi, ovdje je riječ o onome što se već radi, dakle, sada i ovdje posve mogućim i izvedivim projektima.

Prva, osnovna verzija teksta je nastala kao magisterijski rad, no nakon toga je tijekom godinu i pol dodatnog istraživanja i rada na tekstu nastala ova knjiga. Svakako je riječ o najopsežnijem istraživanju objavljenom kod nas, a osim izrazito velikog broja podataka i činjenica koje knjizi daju znanstvenu vrijednost, sve skupa je nadopunjeno autorskim komentarima i analizama, što tekst čini razumljivijim, ali i ne suhim kao što je to često slučaj sa sličnim znanstvenim radovima.

Globalna revolucija je odavno počela. Sad možete i saznati tko je sve njen dio i kako ste možda i vi već uključeni. Ili zašto bi trebali biti.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –