Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Ruth Rendell

Djevojka iz susjedstva

  • Nakladnik: Mozaik knjiga
  • 04/2016.
  • 360 str., meki uvez
  • ISBN 9789531419703
  • Cijena: 13.14 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Prije početka Drugog svjetskog rata, ispod zelenih livada u Loughtonu, u Essexu, iskopana je mračna mreža tunela. Skupina djece ih otkriva. Igraju se u njima. Oni postaju njihovo tajno mjesto.

Sedamdeset godina kasnije, svijet se promijenio. Građevinari su preobrazili ruralni krajolik. Prijatelji iz napola zapamćenog svijeta poženili su se, umrli, razboljeli, odselili ili nestali. Radovi na novoj kući po imenu Warlock otkrivaju jezovitu tajnu, zakopanu prije cijelog jednog života, i umoran detektiv, zaokupljeniji novijim zločinima, mora istražiti slučaj mogućeg ubojstva.


U svim svojim romanima Ruth Rendell zaranja duboko ispod površine kako bi istražila tajne ljudske psihe. Međusobno povezani tuneli u Loughtonu u "Djevojci iz susjedstva" ne vode do jednog odredišta. Ali odnosi koji su u njima nastali i incidenti koji su se dogodili imaju dubok utjecaj – ne samo na preživjele, nego i u iskapanju prave prirode zagonetne prošlosti. 

Ruth (Barbara) Rendell, najpopularnija je i najproduktivnija suvremena britanska spisateljica kriminalističkih romana. Rodila se u Londonu gdje je i završila Loughton County High School. Nakon toga nekoliko je godina radila kao novinarka za nekoliko lokalnih novina. U dobi od 20 udala se za novinara Donalda Rendella, i potom, gotovo 10 godina živjela kao domaćica i majka, bruseći se u pisanju, sve dok nije osmislila lik glavnog inspektora Reginalda Wexforda - glavnog protagonista njezinog prvog policijskog serijala i romana "From Doon With Death" (1964). Odmah po objavljivanju romana etablirala se kao nadarena mlada spisateljica čiji će ugled godinama samo rasti.

Usporedo sa serijalom o Wexfordu nastaju njezini psihološki krimići u kojima istražuje teme podno svjesnog – poznati romani “Presuda u kamenu”, ("Judgment in Stone") i “Živo meso”, ("Live Flesh); uključujući "Talking to Strange Men", "The Killing Doll", "Going Wrong" i dr.

Pod pseudonimom Barbara Vine 1986. godine objavila je prvi roman “Oko koje vidi u tami” ("A Dark Adapted Eye") s kojim otvara novo područje svoga stvaralaštva. Romani: "King Solomon's Carpet", "A Fatal Inversion" i "Anna's Book" slični su njezinim psiho-krimićima ali u njima pobliže razvija teme obiteljskih zapleta i problema u komunikaciji, te istražuje posljedice skrivenih tajni i počinjenih zločina.

Rendell je najpoznatija po svojim sjajnim prozama i dubokim probojima u ljudsku psihu i podsvijesno te sposobnošću kreiranja osebujnih zapleta i likova. Zaslužna je, uz P.D. James, za ponovno oživljavanje kriminalističkog žanra "whodunnit" kojemu je dala novu dimenziju tzv. "whydunnit". Mnogi od njezinih romana su ekranizirani, kako za film tako i za televiziju, uključujući film Pedra Almodovara "Živo meso". Dobitnica je mnogih književnih nagrada.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Djevojka iz susjedstva - Ruth Rendell –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –