Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Ayse Kulin

Posljednji vlak za Istanbul

  • Nakladnik: Mozaik knjiga
  • Prijevod: Branka Grubić
  • 06/2017.
  • 368 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789531421751
  • Cijena: 129.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Ljubavi, strasti, povijesni preokreti, značenje obitelji i kultura Orijenta neprestano mame našu znatiželju. Iako gotovo egzotična, ta kultura nam je na jedan poseban način i bliska, a sada nam se nudi i u romanu turske spisateljice Ayse Kulin. Od Istanbula i Marseillea, Ankare i Kaira pa sve do Pariza i Berlina, ovo je priča o ljubavi i bježanju, isprepletana poviješću jednog od najmračnijih perioda u Europi.

Kada se Selva, kći jednog od malobrojnih preostalih otomanskih paša, zaljubila u Rafaela, mladog Židova, njezina se obitelj protivila braku i odbacila je. Spremni da započnu novi život, Selva i Rafael odlaze u Francusku, međutim, sreća im i tamo okreće leđa. Počinje Drugi svjetski rat, a mladi ljubavnici su uvučeni u užase Hitlerove ideologije. Dok se nacističko zlo polako budi, par živi u stalnom strahu da će biti uhvaćen i poslan u koncentracijski logor. Hrabri turski diplomati doznaju da su Selva i nekoliko njezinih zemljaka zarobljeni u Francuskoj, te kuju plan kako će Alfandarijeve i još stotine drugih nevinih ljudi odvesti na sigurno. Zajedno putuju kontinentom zahvaćenim ratom, ulaze u neprijateljsku zemlju, izlažući se velikoj opasnosti, kako bi došli do slobode.

"Posljednji vlak za Istanbul" priča je koja će donijeti mističnu atmosferu Istoka, napisana kao oda svim ljudima i neopjevanim herojima koji su zbog ideala riskirali vlastite živote. Ayse Kulin napisala je roman vješto koristeći povijesne činjenice, spretno povezujući brojne likove i njihove unutarnje priče. Iako progovara o teškoj temi, nema sumnje da će vam ovaj roman izmamiti i osmijeh na lice.

Književnicu Ayşe Kulin strani mediji opisuju kao jednu od vodećih turskih spisateljica. Iako je odrasla u Ankari, Kulin ima bosanskohercegovačko porijeklo. Autorica je dvadeset dviju knjiga, a među njima i romana "Sevdalinka" u kojem govori o raspadu Jugoslavije, te o proteklom ratu u Bosni i Hercegovini. Kulin je radila kao scenaristica i producentica mnogih TV serija i filmova. Godine 1997. proglašena je za pisca godine u Turskoj. Za roman "Posljednji vlak za Istanbul", koji je do sada preveden na dvadeset tri jezika, dobila je nagradu za najbolji roman koju dodjeljuje European Council of Jewish Communities. Na hrvatski joj je jezik do sad preveden samo roman "Njeno ime: Aylin".

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –