Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Peter Henisch

Majušna žena

  • Nakladnik: Leykam international
  • Prijevod: Andy Jelčić
  • 07/2017.
  • 232 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533400501
  • Cijena: 168.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

U središtu radnje romana "Majušna žena" austrijskog književnika Petera Henischa (Beč, 1943.) nalazi se jedna bečka obitelj i nekoliko njezinih generacija, pri čemu se ujedno prikazuje i nekoliko desetljeća 20. stoljeća. Glavni lik Paul Spielmann se nakon dvadeset godina provedenih u Americi vraća u svoju domovinu, iznajmljuje stan u Beču i istražuje svoju novu, to jest staru sredinu. Pripadnik je najmlađe generacije u obitelji koji proučavajući život i sudbinu svoje bake i istražujući obiteljsku prošlost pokušava osvijestiti i vlastiti identitet. Spontano se odlučuje napisati priču o svojoj pokojnoj baki i počinje kopati po obiteljskoj prošlosti.

Već pri dolasku u Beč primjećuje trgovinu antikvitetima i u njezinu izlogu stari klavir marke Bösendorfer koji u njemu oživljava brojna sjećanja na baku, koja je nekad imala sličan klavir. Sada, nakon njezine smrti, unuk želi vratiti dio prošlosti i kupuje taj stari klavir koji već svojom sličnošću budi uspomene... Šetnjama kroz grad i odlaskom na poznata mjesta iz djetinjstva, sjećanjima na baku i njezine priče, kao i s pomoću pisama koja su mu na raspolaganju, Paul samostalno radi na rekonstrukciji obiteljske, ali ujedno i nacionalne povijesti.

Na temelju brojnih autobiografskih elemenata, biografskih podataka i imena u romanu koja se podudaraju s imenima članova obitelji Henisch, može se osnovano tvrditi da autor svoj roman Peter Henisch posvećuje svojoj baki, koja ga je, kako to navodi tekst na ovitku knjige, naučila pripovijedanju.

Peter Henisch, rođen u Beču 1943., studirao je germanistiku, filozofiju, povijest i psihologiju. Suosnivač je časopisa Wespennest, a od 1971. slobodni umjetnik, pisac. Djela su mu, između ostalih: "Die kleine Figur meines Vaters" (Maleni očev lik, 1975.), "Vom Wunsch, Indianer zu werden" (O želji da postanem Indijancem, 1994.), "Schwarzer Peter" (Crni Petar, 2000.), "Die schwangere Madonna" (Trudna Madona, 2005.), "Majušna žena" (2007./2017.), "Der verirrte Messias" (Zalutali Mesija) i 2013. "Mortimer & Miss Molly".

Henisch je dobitnik visokog odlikovanja Österreichisches Ehrenkreuz für Wissenschaft und Kunst (2014.).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Komentari –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –