Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Peter Henisch

Majušna žena

  • Nakladnik: Leykam international
  • Prijevod: Andy Jelčić
  • 07/2017.
  • 232 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533400501
  • Cijena: 168.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

U središtu radnje romana "Majušna žena" austrijskog književnika Petera Henischa (Beč, 1943.) nalazi se jedna bečka obitelj i nekoliko njezinih generacija, pri čemu se ujedno prikazuje i nekoliko desetljeća 20. stoljeća. Glavni lik Paul Spielmann se nakon dvadeset godina provedenih u Americi vraća u svoju domovinu, iznajmljuje stan u Beču i istražuje svoju novu, to jest staru sredinu. Pripadnik je najmlađe generacije u obitelji koji proučavajući život i sudbinu svoje bake i istražujući obiteljsku prošlost pokušava osvijestiti i vlastiti identitet. Spontano se odlučuje napisati priču o svojoj pokojnoj baki i počinje kopati po obiteljskoj prošlosti.

Već pri dolasku u Beč primjećuje trgovinu antikvitetima i u njezinu izlogu stari klavir marke Bösendorfer koji u njemu oživljava brojna sjećanja na baku, koja je nekad imala sličan klavir. Sada, nakon njezine smrti, unuk želi vratiti dio prošlosti i kupuje taj stari klavir koji već svojom sličnošću budi uspomene... Šetnjama kroz grad i odlaskom na poznata mjesta iz djetinjstva, sjećanjima na baku i njezine priče, kao i s pomoću pisama koja su mu na raspolaganju, Paul samostalno radi na rekonstrukciji obiteljske, ali ujedno i nacionalne povijesti.

Na temelju brojnih autobiografskih elemenata, biografskih podataka i imena u romanu koja se podudaraju s imenima članova obitelji Henisch, može se osnovano tvrditi da autor svoj roman Peter Henisch posvećuje svojoj baki, koja ga je, kako to navodi tekst na ovitku knjige, naučila pripovijedanju.

Peter Henisch, rođen u Beču 1943., studirao je germanistiku, filozofiju, povijest i psihologiju. Suosnivač je časopisa Wespennest, a od 1971. slobodni umjetnik, pisac. Henisch uglavnom piše i objavljuje pjesme, kratke priče i romane, a tek manji broj dramskih tekstova. Godine 1971. objavljuje svoje prvo književno djelo, "Hamlet bleibt", koje sadrži pjesme i kraća prozna djela, a već nakon samo godinu dana objavljuje "Vom Baronkarl. Peripheriegeschichten und andere Prosa". Njegovo je najpoznatije djelo roman "Die kleine Figur meines Vaters", objavljen 1975. (3. prerađeno izdanje 2004.) koji tematizira život i rad autorova oca za vrijeme nacionalsocijalizma.

Slijedi niz kraćih djela, a od 2005. objavljuje nekoliko romana: "Die schwangere Madonna" (2005.), "Majušna žena" (Eine sehr kleine Frau, 2007.), "Der verirrte Messias" (2009.), "Großes Finale für Novak" (2011.), "Mortimer und Miss Molly" (2013.), "Außenseiter aus Passion" (2013.), "Pronađi mačku" (Suchbild mit Katze, 2016) i "Siebeneinhalb Leben" (2018), te knjigu izabranih pjesama "Das ist mein Fenster. Fast alle Gedichte und Songs" (2018).

Jedan je od istaknutijih autora današnje Austrije, koji je za svoje književno stvaralaštvo primio brojne nagrade, između ostalog i nagradu Anton-Wildgans i Nagradu grada Beča za književnost te Österreichisches Ehrenkreuz für Wissenschaft und Kunst I. Klasse (2014.). I u glazbi je Henisch produktivan. Suosnivač je glazbene grupe Wiener Fleisch und Blut (1975.) u kojoj je bio pjevač i tekstopisac. Kao slobodni pisac živi u Beču, Donjoj Austriji i u Toskani.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –