Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Peter Henisch

Sedam i pol života

  • Nakladnik: Leykam international
  • Prijevod: Andy Jelčić
  • 02/2020.
  • 116 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533400921
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Kada je austrijski autor Peter Henisch bio predstavljen u Zagrebu, publiku je iznenadio na jednak način kao i svojim knjigama: naime pokazao se suvremenijim, uzbudljivijim i čvršćim, kako svojim stavovima tako i načinom pisanja, od onoga što je publika isprva zamislila temeljem male fotografije na omotu knjiga i njegove godine rođenja.

Romani koji su mu prethodnih godina izdani u Hrvatskoj naišli su na vrlo dobar prijam, a s obzirom da je „Maleni očev lik“, roman s kojim se ishodišno proslavio, na tržištu i u knjižnicama razmjerno kratko, recepcija tek treba obuhvatiti i shvatiti cijeli ciklus od priče o ocu do priče o baki, prvoga Henischeva romana u Leykamovu izdanju. U vrlo popularnome romanu „Majušna žena“ Henisch je uveo lik pripovjedača imenom Paul Spielmann koji više nije Peter Henisch iz romana o ocu. On je neka vrsta fikcionalne tampon-zone između autorova „ja“ i priče u romanu, mistifikacija procesa pripovijedanja koja intrigira baš svakoga kritičkog prikazivača te knjige.

Isti taj Paul Spielmann pojavljuje se kao pripovjedač i u novome Henischevu romanu "Sedam i pol života", a u svojstvu neke vrste antagonista pridružuje mu se Max Stein, lik iz starijega romana naslovljena "Steinova paranoja". To ukazuje na usložnjavanje Henischeva odnosa prema fikciji, što će nesumnjivo biti zanimljivo angažiranijim čitateljima. Svi ostali htjet će znati što je sljedeće doživio Paul Spielmann iz „Majušne žene“, jer ondje su im svi likovi prirasli srcu, čak i taj čudni Spielmann.

Peter Henisch, rođen u Beču 1943., studirao je germanistiku, filozofiju, povijest i psihologiju. Suosnivač je časopisa Wespennest, a od 1971. slobodni umjetnik, pisac. Henisch uglavnom piše i objavljuje pjesme, kratke priče i romane, a tek manji broj dramskih tekstova. Godine 1971. objavljuje svoje prvo književno djelo, "Hamlet bleibt", koje sadrži pjesme i kraća prozna djela, a već nakon samo godinu dana objavljuje "Vom Baronkarl. Peripheriegeschichten und andere Prosa". Njegovo je najpoznatije djelo roman "Die kleine Figur meines Vaters", objavljen 1975. (3. prerađeno izdanje 2004.) koji tematizira život i rad autorova oca za vrijeme nacionalsocijalizma.

Slijedi niz kraćih djela, a od 2005. objavljuje nekoliko romana: "Die schwangere Madonna" (2005.), "Majušna žena" (Eine sehr kleine Frau, 2007.), "Der verirrte Messias" (2009.), "Großes Finale für Novak" (2011.), "Mortimer und Miss Molly" (2013.), "Außenseiter aus Passion" (2013.), "Pronađi mačku" (Suchbild mit Katze, 2016) i "Siebeneinhalb Leben" (2018), te knjigu izabranih pjesama "Das ist mein Fenster. Fast alle Gedichte und Songs" (2018).

Jedan je od istaknutijih autora današnje Austrije, koji je za svoje književno stvaralaštvo primio brojne nagrade, između ostalog i nagradu Anton-Wildgans i Nagradu grada Beča za književnost te Österreichisches Ehrenkreuz für Wissenschaft und Kunst I. Klasse (2014.). I u glazbi je Henisch produktivan. Suosnivač je glazbene grupe Wiener Fleisch und Blut (1975.) u kojoj je bio pjevač i tekstopisac. Kao slobodni pisac živi u Beču, Donjoj Austriji i u Toskani.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –