Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Goran Šafarek

Vodena blaga Hrvatske

  • Nakladnik: Mozaik knjiga
  • Fotografije: Goran Šafarek
  • 04/2018.
  • 320 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789531423489
  • Cijena: 39.42 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Priznati hrvatski biolog, istraživač, fotograf i snimatelj Goran Šafarek "kućnog istraživača" odvest će do neistraženih podzemnih vodotoka, slapova, gornjih i spokojnih donjih tokova naših najpoznatijih rijeka, prelijepih jezera, tajanstvenih kanjona i sutjeski … ili istražiti čudesne oblike života na dnu Jadranskoga mora.

Knjiga koja sadrži tekstove s više od 400 zemaljskih, zračnih i podvodnih fotografija podijeljena je na nekoliko većih cjelina. Počinje općenitim uvodom o vodi kao najvažnijoj tvari na našem planetu te prikazuje njezino dinamično kruženje od oblaka do mora. Obrađuje naše podzemlje, još nepoznato, ali vrlo vrijedno stanište brojnih endema poput čovječje ribice. Potom su predstavljene tekućice, posebice naše rijeke koje su u Europi među najočuvanijima i najraznolikijima. Slijede stajaćice, ponajviše močvarna područja te umjetna jezera. Opisan je i plavi Jadran, prije svega njegove prirodne vrijednosti.

Važan je dio knjige odnos čovjeka i vode. Opisan je od samih početaka − od izvora hrane, odnosno ribarenja u rijekama, jezerima i morima, korištenja energije vode za pokretanje mlinica, plovidbu čamcima i skelama − pa sve do velikih hidroenergetskih objekata koji su stubokom promijenili prirodne tekućice i dovele su do velike ugroženosti voda, kojom se bavi posljednja velika cjelina. 

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –