Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Mihajlo Pažanin

Razgovori o pomnosti : Mudrost mindfulnessa za suvremeno doba

  • Nakladnik: Planetopija
  • 06/2018.
  • 176 str., meki uvez
  • ISBN 9789532573886
  • Cijena: 13.14 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

"Razgovori o pomnosti: Mudrost mindfulnessa za suvremeno doba" knjiga je Mihajla Pažanina, najpoznatijeg domaćeg budističkog učitelja koji se već više od trideset godina bavi prakticiranjem i istraživanjem budističkih učenja i meditacije svih glavnih tibetskih škola, suvremenog čovjeka upoznaje s pojmom mindfulnessa odnosno pomnosti.

U opuštenoj razgovornoj formi autor vodi čitatelja kroz sva glavna pitanja i teme koji okupiraju um današnjeg čovjeka: koji su izvori ciljevi pomnosti odnosno mindfulnessa, kako "uhvatiti" sadašnji trenutak i prihvatiti sve onakvo kako je, kako se snaći u novom dobu primjenjujući drevnu mudrost u svakodnevnom životu, kako se nositi sa stresom i održati optimalno zdravlje…

Pažanin govori o meditaciji, o tome kako je Zapad "otkrio" mindfulness, o vrlinama uma koje su ključne za unutarnju preobrazbu: dobrohotna naklonost, suosjećanje, radovanje, svejednakost te što nas čeka u budućnosti i kako je možemo promijeniti tražeći odgovore unutra – u sebi samima.

Mihajlo Pažanin osnivač je i voditelj Budističkog Društva Shechen u Hrvatskoj. Prakticiranjem i istraživanjem budističkih učenja počeo se baviti sredinom osamdesetih godina prošlog stoljeća u okviru Mushindokaija, prvog društva na području bivše države koje je sustavno objedinjavalo bavljenje karateom sa studijem i praksom drevnog budističkog sustava meditacije koji dolazi iz japanske tradicije Shingon. Sredinom devedesetih kreće u Aziju na višemjesečno istraživanje učenja koja dolaze iz tradicije Buddhe Mahavairochane, te ga put vodi kroz džungle Taiwana, otočje Okinawu i zatim sve do Himalaje gdje upoznaje svoje buduće tibetske učitelje.

Tijekom proteklih tridesetak godina Mihajlo je sustavno primao i prakticirao meditacijska učenja svih glavnih tibetskih škola. Među njegove glavne učitelje ubrajaju se Luding Khen Rinpoche, Rabjam Rinpoche, Dilgo Khyentse Rinpoche II, Dzongsar Khyentse Rinpoche, Garchen Rinpoche i Chiwang Tulku. S dozvolom svojih učitelja već dva desetljeća vodi brojne studijske grupe i meditacijske radionice ukorijenjene u teorijskoj i praktičnoj podlozi tibetskog budizma.

Njegova knjiga "Skrivene poruke tibetskog budizma" (2009.) ostvarila je veliki uspjeh na regionalnom tržištu, a preveo je i više od tridesetak budističkih knjiga na hrvatski jezik.

Na poticaj svojih prijatelja iz škole ISOD 2015. godine počeo je u Hrvatskoj predstavljati principe izvornog mindfulnessa, sustava vježbanja uma ukorijenjenog u izvornim principima Buddhinog učenja. Taj program modernog pristupa meditacijskoj praksi izazvao je golem interes polaznika pa se danas osim u Hrvatskoj organizirano predstavlja i u drugim zemljama regije.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –