Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Mihajlo Pažanin

Skrivene poruke tibetskog budizma

  • Nakladnik: Profil
  • 09/2009.
  • 290 str., meki uvez
  • ISBN 9789537701239
  • Cijena: 129.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
Knjiga "Skrivene poruke tibetskog budizma“ prvi put na hrvatskom jeziku donosi cjelovit presjek tradicije tibetskog budizma, učenja koje je u svom izvornom obliku sve do danas ostalo skriveno velom tajnovitosti.

Tko je bio Buddha i što je podučavao? Kako funkcionira zakon karme? Kako Bodhisattve spašavaju svijet? O čemu doista govori tantrički budizam? - tek su neke od tema koje se detaljno obrađuju u ovoj knjizi.

Autor knjige je Mihajlo Pažanin, utemeljitelj i voditelj Budističkog društva "Shechen“ u Hrvatskoj. Nakon više od dvadeset godina studiranja i prakticiranja budističkih učenja, na pisanje ovog djela odlučio se zahvaljujući podršci svog učitelja Shechen Rabjam Rinpochea, sedme inkarnacije u istoimenoj duhovnoj lozi poznatih učitelja i mistika iz istočnog Tibeta.


“Mihajlo posjeduje zrelo razumijevanje budizma te sam uvjeren kako će njegova jasna objašnjenja, poduprta prosvijetljenim iskazima velikih budističih majstora Zemlje Snjegova poslužiti kao iznimno koristan i pouzdan uvod u budizam u cjelini, posebice kada je riječ o tibetskoj budističkoj tradiciji.“ -  Shechen Rabjam Rinpoche

Mihajlo Pažanin osnivač je i voditelj Budističkog Društva Shechen u Hrvatskoj. Prakticiranjem i istraživanjem budističkih učenja počeo se baviti sredinom osamdesetih godina prošlog stoljeća u okviru Mushindokaija, prvog društva na području bivše države koje je sustavno objedinjavalo bavljenje karateom sa studijem i praksom drevnog budističkog sustava meditacije koji dolazi iz japanske tradicije Shingon. Sredinom devedesetih kreće u Aziju na višemjesečno istraživanje učenja koja dolaze iz tradicije Buddhe Mahavairochane, te ga put vodi kroz džungle Taiwana, otočje Okinawu i zatim sve do Himalaje gdje upoznaje svoje buduće tibetske učitelje.

Tijekom proteklih tridesetak godina Mihajlo je sustavno primao i prakticirao meditacijska učenja svih glavnih tibetskih škola. Među njegove glavne učitelje ubrajaju se Luding Khen Rinpoche, Rabjam Rinpoche, Dilgo Khyentse Rinpoche II, Dzongsar Khyentse Rinpoche, Garchen Rinpoche i Chiwang Tulku. S dozvolom svojih učitelja već dva desetljeća vodi brojne studijske grupe i meditacijske radionice ukorijenjene u teorijskoj i praktičnoj podlozi tibetskog budizma.

Njegova knjiga "Skrivene poruke tibetskog budizma" (2009.) ostvarila je veliki uspjeh na regionalnom tržištu, a preveo je i više od tridesetak budističkih knjiga na hrvatski jezik.

Na poticaj svojih prijatelja iz škole ISOD 2015. godine počeo je u Hrvatskoj predstavljati principe izvornog mindfulnessa, sustava vježbanja uma ukorijenjenog u izvornim principima Buddhinog učenja. Taj program modernog pristupa meditacijskoj praksi izazvao je golem interes polaznika pa se danas osim u Hrvatskoj organizirano predstavlja i u drugim zemljama regije.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –