Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Daisetz Teitaro Suzuki

Uvod u zen budizam : Kultna knjiga za sve ljubitelje zena

  • Nakladnik: Planetopija
  • Prijevod: Zdenka Sajko
  • 08/2018.
  • 202 str., meki uvez
  • ISBN 9789532573954
  • Cijena: 9.95 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

U svom najužem historijskom smislu zen je element budističke religioznosti, sa vrlo specifičnim obilježjima mentaliteta Dalekog istoka. Važno je naglasiti da zen nije naprosto odraz azijske, indijske, budističke ili možda japanske religije i religiozne svijesti uopće, nego je samo jedna specifična disciplina koja je ponikla iz tih širokih kulturno-historijskih tradicija, ali se ni izdaleka po opsegu ne podudara s njima u cjelini, a isto se tako ne ograničuje ni samo na njihov opseg. (Čedomir Veljačić)

U hvaljenoj i među stručnjacima cijenjenoj knjizi "Uvod u zen budizam" (ujedno i kultna knjiga mnogih ljubitelja zena i štivo za svakog tko želi razumjeti psihologiju Dalekog istoka) japanski stručnjak za budizam te mislioc koji se smatra glavnim interpretatorom zen budizma na Zapadu - Daisetsu Teitaro Suzuki (18. listopad 1870. u Kanazawi, u Japanu – 12. srpanj 1966. u Kamakuri) - predstavlja prirodu, tehniku i praksu zena izvanrednom jasnoćom i mudrošću.

Suzuki ističe da je temeljna ideja zena dotaknuti unutarnja djelovanja našeg bića, i to na najizravniji mogući način. Za razumijevanje u zapadnjačkom kontekstu knjizi su dodani predgovor C.G. Junga, predvodnika u  izgradnji mosta između  istočne i zapadne psihologije, te hrvatski predgovor akademika Vladimira Devidéa, našeg najpoznatijeg japanologa, iz 2001. godine.

D.T. Suzuki ili punim imenom Daisetsu Teitaro Suzuki, (rođen 18. listopada 1870. u Kanazawi, u Japanu – umro 12. srpnja 1966. u Kamakuri) japanski je stručnjak za budizam te mislioc koji se smatra glavnim interpretatorom zen budizma na Zapadu.

Studirao je na University of Tokyo, a u ranoj je mladosti postao učenik tadašnjeg uvaženog zen učitelja Soena te je pod njegovim vodstvom svladavao umijeće satorija, čemu je cijelog života pridavao veli značaj. Prevodio je s kineskog, japanskog i sanskrta.

Trinaest je godina (1897-1909) boravio u SAD-u surađujući s Paulom Carusom kao urednik časopisa i nastavljajući samostalno proučavati budizam, dok je drugu polovicu života proveo podučavajući, pišući i predajući na sveučilištima u Japanu, Europi i SAD-u te tako bitno doprinosio razumijevanju budizma na Zapadu.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –