Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Marijana Županić Benić

Lutkarstvo i dijete

  • Nakladnik: Leykam international
  • 11/2019.
  • 220 str., meki uvez
  • ISBN 9789533400891
  • Cijena: 22.30 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Lutkarstvo i kazalište lutaka možemo opisati kao sintezu različitih umjetničkih izraza jer u sebi objedinjuju jedinstvo doživljaja pokreta, likovnosti, glazbe, drame, plesa i književnosti te potiču stvaralaštvo, maštu, razvoj estetskih i kulturnih vrednota kako kod djece, tako i kod odraslih. Različitost umjetničkih formi objedinjenih unutar lutkarstva iskazuje se prije svega kroz lutku kao medij, odnosno osnovno izražajno sredstvo ove scenske umjetnosti.

Knjiga "Lutkarstvo i dijete" Marijane Županić Benić zamišljena je tako da umjetnost lutkarstva prikaže kroz različite vrste lutaka ističući specifičnosti i zakonitosti svake od njih, od povijesnog pregleda njhova razvoja, zatim tehnologiju kreacije i izrade te animaciju i praktičnu primjenu u kazalištu lutaka i radu s djecom. Detaljno se opisuju vrste lutaka poput: ručne lutke (ginjola, zijevalice), lutke na koncima (marionete), štapne lutke (javajke), plošne lutke (kazalište sjena), prstne lutke, bunraku i gigantske lutke. Unutar povijesnog pregleda promatramo same početke i pojavu određene vrste lutke te njenu afirmaciju i utjecaj na današnje lutkarstvo.

Tehnološka razrada navedenih vrsta lutaka u knjizi vizualno je prikazana kroz skice, crteže i fotografije, koje detaljno prikazuju postupak kreiranja i izrade određene lutke. Ujedno se osim vrsta lutaka i njihovih specifičnosti važnost posvećuje scenografiji, kostimografiji i rasvjeti kao nezaobilaznom kontekstu kada je riječ o kazalištu lutaka. Važnost scenografije i njeno likovno i funkcionalno oblikovanje detaljno se opisuje uz prikaz različitih pozornica i idejnih rješenja. Ujedno se uz funkcionalnost opisuju materijali za izradu pozornica (teatrina) te likovni pristup simboličkom kreiranju prostora scene unutar kojeg egzistira lutka. Uz lutke i scenografiju, kostimografija i rasvjeta čine vizualni identitet svake lutkarske predstave. Knjiga pruža uvid u kostime i kostimografiju u lutkarskoj predstavi te opisno i kroz skice prikazuje načine na koji treba pristupiti kreiranju i šivanju kostima za lutke kako bi kostim vizualno i simbolički dodatno istaknuo karakter lutke.

Rasvjeta u kazalištu lutaka doprinosi stvaranju atmosfere u predstavi, a publici omogućava da se fokusira na radnju i lutku, a s druge strane svijetlo glumca lutkara stavlja u drugi plan i čini ga “nevidljivim”, što dodatno doprinosi iluziji lutkarske predstave. U knjizi se prikazuju različiti načini osvjetljavanja pozornice, potrebna tehnička oprema i način organiziranja rasvjete ovisno o tipu lutke koja se koristi u predstavi.

Iako je lutkarstvo umjetnost koja ne poznaje dobne granice, najčešće se ipak vezuje uz dijete. Tomu svjedoče repertoari kazališta lutaka koji većinom nude predstave za djecu, a vrlo rijetko za odrasle. Zato je iznimno važno za svakog tko se upusti u proces stvaranja predstave za djecu da zna njihove razvojne karakteristike kako bi predstava prije svega bila primjerena za dijete. Stoga je poseban dio knjige posvećen djetetu, njegovoj igri s lutkom, pedagoškoj vrijednosti lutke za dijete te poticanju dječjeg stvaralaštva.

Sadržaj se temelji na teorijskom pristupu s pedagogijskog stajališta o upotrebi lutke u radu s djecom rane i predškolske te osnovnoškolske dobi, a dopunjuju ga praktični primjeri iz autoričinog dugogodišnjeg iskustva umjetničko-pedagoškog vođenja lutkarskih skupina djece različitih uzrasta te rada sa studentima budućim odgojiteljima i učiteljima.

Posebno poglavlje posvećeno je upotrebi lutke u odgojno-obrazovnom procesu s naglaskom na iskustveno učenje, djelovanje na procese socijalizacije i komunikacije, jezično izražavanje i stvaranje te ulogu učitelja i odgojitelja u poticanju dječjeg stvaralaštva kroz lutkarstvo. U ovom dijelu knjige naglasak je na poticanju kreativnosti djece i razvoju senzibilnosti za estetiku unutar lutkarskog medija, te u upoznavanju i svladavanju korištenja različitih materijala i likovnih tehnika u izradi lutaka, scenografije i kostimografije.

Knjiga "Lutkarstvo i dijete" namijenjena je svima koji posjeduju interes za lutku i lutkarstvo bilo da se radi o početnicima ili profesionalcima.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –