Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Priče iz konzerve : Povijest prerade i konzerviranja riba na sjeveroistočnom Jadranu

  • Nakladnik: Srednja Europa
  • Urednik: Iva Kosmos, Tanja Petrović, Martin Pogačar
  • Prijevod: Jelena Budimirović, Iva Kosmos, Svetozar Matejašev
  • 11/2020.
  • 301 str., meki uvez
  • ISBN 9789538281266
  • Cijena: 19.78 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Knjigu "Priče iz konzerve : Povijest prerade i konzerviranja riba na sjeveroistočnom Jadranu" čine prilozi četrnaest domaćih i inozemnih autora, od povjesničara, etnologa, povjesničara umjetnosti do akademskih umjetnika, čiji se radovi na različite načine fokusiraju na proces deindustrijalizacije i radikalne transformacije pomorskih industrija na istočnoj obali Jadrana, u Hrvatskoj i Sloveniji, uključujući i hrvatske otoke.

Industrija prerade ribe na Jadranu je bila, i još uvijek jest, važan čimbenik gospodarskih i društvenih odnosa na ovom području. Kao sastavni dio mreže ispletene životom i radom pored mora, konzerviranje ribe povezivalo je more s obalom i ljudima koji na njoj žive. Ostavilo je važne tragove u urbanim strukturama naselja na jadranskoj obali i otocima. Utjecalo je na demografiju, način života, logiku rada i odnos između rada i slobodnog vremena, te na biografije radnica i radnika. Istovremeno, industrija prerade ribe ovisila je o globalnim trendovima potražnje, prometa i trgovine konzerviranom ribom, da bi posljednjih desetljeća doživjela radikalnu razgradnju, transformaciju i relokaciju, koje su bile posljedica deindustrijalizacije i pratećih sistemskih promjena.

Autorice i autori priloga u ovoj knjizi kroz lokalne i lokalizirane povijesti i priče problematiziraju šira relevantna pitanja: Kakve je posljedice za gospodarstvo, društvo i okoliš imala industrija konzerviranja ribe na sjeveroistočnom Jadranu? Kako je ta industrija bila prepletena s globalnim tokovima? Kako je rad u tvornici oblikovao društveni život i socijalni svijet, koji se protezao i preko ograda tvornica, u svakodnevicu, zabavu, slobodno vrijeme? Kako je ova industrija utjecala na odnose među muškarcima i ženama i podjelu rada prema spolu i još ostala brojna pitanja vezana uz ekonomiju, kulturnu baštinu, sjećanja… 

Geografski, prilozi pokrivaju širok raspon lokacija od Izole do Lastova, Banjola i Fažane do Rovinja, Lošinja, Cresa, sve do Hvara i Lastova.

Svi prilozi u ovoj knjizi na različite se načine dotiču konkretnog, svakodnevnog predmeta – konzerve sa sardinama, nekom drugom morskom ribom, ili čak lignjama. Međutim, riblje konzerve ne govore samo o suncu i ribi, nego i o radu i industriji, sreći i tuzi, razvoju i propadanju, o autonomiji i emancipaciji... Govore o prošlosti i svijetu koji je generacijama koje dolaze u budućnost slao zapečaćene, sterilizirane i manje ili više privlačno dizajnirane konzerve i njihove raznolike sadržaje.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –