Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Kazimierz Moczarski

Razgovori s krvnikom

  • Nakladnik: Srednja Europa
  • Prijevod: Slaven Kale
  • 09/2024.
  • 343 str., meki uvez
  • ISBN 9789533870113
  • Cijena: 28.00 eur
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Knjiga "Razgovori s krvnikom" nije samo svjedočanstvo o sudbini i zatvorskim danima dvojice nekadašnjih neprijatelja – njemačkoga nacističkog okupatora Jürgena Stroopa i poljskoga rodoljuba Kazimierza Moczarskog (koji jedan drugome u oči govore da su u ratu radili na međusobnoj likvidaciji), već i svjedočanstvo o tom kako se nacistička ideologija širila, kako su je rado prihvaćali i obični ljudi, i neobrazovani poput Stroopa ali i obrazovani, te se pretvarali u beskrupulozne zločince koji ne prežu likvidirati stotine, tisuće, desetke i stotine tisuća ljudi samo zato jer ih smatraju „nižom vrstom“, nedostojnima da žive zajedno…

Poljski časnik Kazimierz Moczarski proveo je nakon Drugoga  svjetskog rata 255 dana u ćeliji s nacističkim generalom Jürgenom Stroopom, koji je likvidirao židovski geto u Varšavi 1943. godine. Moczarski je nakon jedanaest godina zatvora i strašnih tortura pušten na slobodu (1956), a četvrt stoljeća kasnije objavio je ovo nevjerojatno svjedočanstvo o njihovim razgovorima. U knjizi se u tančine pokazuje narav totalitarnih sustava – i nacizma i komunističkoga staljinizma.


**

Kazimierz Moczarski (1907-1975) bio je časnik poljske Zemaljske armije koji se 1945. našao u zatvoru pod optužbama da radi protiv Narodne Republike Poljske. Osuđen je na 10 godina robije, pa na smrt, ali mu je kazna preinačena u doživotni zatvor. Pušten je na slobodu 1956. nakon što se Poljska oslobodila staljinističkih stega. "Razgovore s krvnikom" objavio je u nastavcima na početku sedamdesetih, a 1977. pojavilo se prvo knjižno izdanje.

Jürgen Stroop (1895-1952) bio je nacistički dužnosnik i časnik Jurišnih odreda (Waffen- SS), osuđen za ratne zločine na smrtnu kaznu u Dachauu (1947) i Varšavi (1951). Počinio je brojne zločine nad poljskim i židovskim stanovništvom, a napose je ostao zapamćen kao zapovjednik Velike akcije u Varšavi, likvidacije židovskog geta nakon ustanka njegovih stanovnika u proljeće 1943. o čemu je za Heinricha Himmlera priredio izvještaj Židovska stambena četvrt u Varšavi više ne postoji! (Stroopov raport).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –