Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Dubravka Ugrešić

Nikog nema doma

  • Nakladnik: Devedeset stupnjeva
  • 12/2004.
  • 255 str., meki uvez
  • ISBN 9539506824
  • Cijena: 15.93 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Nikog nema doma” je zbirka eseja koja se nastavlja na prethodne zbirke “Američki fikcionar”, “Kultura laži” i “Zabranjeno čitanje”, te predstavlja, na određeni način, njihovu sintezu. Manji dio eseja nadovezuje se na oglede iz “Američkog fikcionara”, koji se donekle mogu svrstati u putopisnu literaturu. Ovdje je manje riječ o Americi, a mnogo više o Evropi, o njezinom Istoku i Zapadu, o tome što je istočnoj Evropi zapadna i obratno.

Najveći dio eseja govori o našim prostorima, proširujući i produbljujući zapažanja i dijagnoze postavljene u već kultnoj zbirci “Kultura laži”. Posljednji dio knjige nadovezuje se na “Zabranjeno čitanje” - to su ogledi o “književnoj geopolitici”, o problematičnom pojmu nacionalne literature i potrebi za uvođenjem pojma transnacionalne književnosti, te o funkcioniranju književnog tržišta.

Ukratko, Dubravka Ugrešić je napisala još jedno vrhunsko štivo britkog stila, puno lucidnih zapažanja i intelektualno kompetentnih komentara, začinjenih autoričinom specifičnom ironijom.

Dubravka Ugrešić (1949) jedna je od najuspješnijih hrvatskih književnica. Uz plodnu književnu karijeru, niz je godina djelovala pri Institutu za teoriju književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Kao teoretičarka i prevoditeljica najpoznatija je po "Novoj ruskoj prozi" (1980), te "Pojmovniku ruske avangarde" (1984) u suradnji s Aleksandrom Flakerom. Hrvatsku napušta 1993., a danas živi u Amsterdamu i povremeno predaje na američkim i europskim sveučilištima.

Objavila je knjige: "Poza za prozu", "Štefica Cvek u raljama života", "Život je bajka", "Forsiranje romana-reke", "Američki fikcionar", "Kultura laži", "Muzej bezuvjetne predaje", "Zabranjeno čitanje", "Ministarstvo boli", "Nikog nema doma", "Baba Jaga je snijela jaje" i "Lisica". Djela su joj prevedena na više od dvadeset jezika i dobitnica je nekoliko europskih i domaćih književnih nagrada.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –