Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
André Heller

Za plakanje slatko, za smijanje gorko

  • Nakladnik: Leykam international
  • Prijevod: Andy Jelčić
  • 10/2021.
  • 200 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533401263
  • Cijena: 19.64 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Za plakanje slatko, za smijanje gorko“... André Heller pripovijeda posebne, duboke i blistave priče.

Svjetsko prvenstvo u sklapanju i lomljenju ruku, čudesno preživljavanje Shlomoa Herzmanskoga zahvaljujući Himmleru i divlja noćna gužva s lipicancima usred Beča. Sve je moguće, čak ni ukidanje smrti ne može nas doista zapanjiti kad uronimo u pripovjedački  svijet Andréa Hellera. Kao i u bestseleru „Knjiga o Jugu“, on miješa anegdotalno s autobiografskim, stvara slike i portrete svojega svijeta koji donosi prošlost u sadašnjost i približava daljinu.

Knjiga gotovo kao portret Beča, … pokušaj da se kontinent ljubavi mapira iznova… Ove priče Andréa Hellera nude osnovno sredstvo za život.
(Denis Scheck, SWR preporuke za čitanje)

André Heller mogao bi postati Maupassantom, Schnitzlerom, pa čak i Josephom Rothom budućega doba.
(Joachim Kaiser, Süddeutsche Zeitung)

André Heller (rođen u Beču 1947.) potječe iz ugledne bečke židovske obitelji proizvođača slatkiša Gustav & Wilhelm Heller. Austrijski je multimedijalni umjetnik, kulturni menadžer, pisac, pjesnik, šansonijer i glumac, suosnivač radijske postaje Ö3. Jedan je od istaknutih zagovornika mirovnog pokreta 1980-ih. Živi naizmjence u Beču, Marakešu i na putovanjima. 

Prozu i poeziju piše od 1964. Od 1965. do 1967. bio je uspješan glumac u bečkim avangardnim kazalištima. Kao gotovo svakodnevni gost bečke kavane Hawelka upoznao je brojne slavne osobe, uključujući Friedricha Torberga, Eliasa Canettija i Hansa Weigela.

Kao tekstopisac više od petnaest godina piše za njemačku publiku. Radio je sa svjetskim glazbenicima kao što su Ástor Piazzolla i Freddie Hubbard. U svojoj uglazbljenoj poeziji opisuje i intimna sjećanja na traumatična iskustva iz djetinjstva i svoj život, kao i svoje katoličko-židovsko podrijetlo, npr. u "Pjesmi straha" (Angstlied, 1980.). Posvećuje se produkciji, instalacijama i javnim izvedbama, recitalima pred tisućama ljudi. Između 1967. i 1985. objavio je ukupno 15 albuma (12 zlatnih i 7 platinastih). Bio je na devet međunarodnih koncertnih turneja te voditelj i zabavljač u 12 večernjih TV emisija. Kao kulturni menadžer imenovan je umjetničkim direktorom kulturnog programa na Svjetskome nogometnom prvenstvu 2006. u Njemačkoj. Izmislio je i moto prvenstva, "Die Welt zu Gast bei Freunden" (Vrijeme za sklapanje prijateljstava). Od 1976. do 1981. Heller je igrao velike uloge u mnogim filmovima. O Hellerovim projektima i produkcijama snimljen je 21 televizijski dokumentarac (npr. redatelj Werner Herzog). Dobitnik je brojnih međunarodnih nagrada i njegovo je ime na popisu najznamenitijih Bečana.

Godine 2016. izišao mu je roman "Das Buch vom Süden" (Knjiga o Jugu), a 2017. knjiga "Uhren gibt es nicht mehr. Gespräche mit meiner Mutter in ihrem 102. Lebensjahr" (Nema više satova. Razgovori s majkom u njezinoj 102. godini). U proljeće 2020. objavljena mu je zbirka pripovijedaka "Zum Weinen schön, zum Lachen bitter" (Za plakanje slatko, za smijanje gorko).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –