Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Dominik Barta

Sa sela

  • Nakladnik: Leykam international
  • Prijevod: Igor Crnković
  • 08/2022.
  • 196 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533401416
  • Cijena: 16.99 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

"Sa sela" (Vom Land, 2020.) obiteljski je, provincijski i politički roman. Sve počinje bolešću koja se može iščitati kao stav odbijanja. Theresa je supruga utjecajnog farmera na još uvijek uspješnoj farmi u plodnoj dolini u Gornjoj Austriji, gdje je strukturna promjena već ostavila vidljive tragove: stare se farme ruše i zamjenjuju obiteljskim kućama, prihodi od poljoprivrede opadaju, obitelji se neizbježno raspadaju. Kad Theresa iznenada neobjašnjivo oboli, prestane govoriti i svakodnevno funkcionirati, cijeloj obitelji izmiče se tlo pod nogama.

Njezina odrasla djeca prisiljena su se okupiti i napokon ponovno iskreno razgovarati. Kći Rosalie još uvijek žudi biti voljena od svoga notorno nevjerna supruga; sin Max pripada "pokretu" kao homofobni i ksenofobni biznismen, agitira protiv izbjegličkog doma, a treći je sin učitelj koji je, obilježen kao drukčiji, odavno pobjegao u grad.

Theresa je tragična figura romana, žena koja je oduvijek činila sve što se od nje namjeravalo i očekivalo, ali koja više nije voljna prihvaćati svoju sudbinu. Njezin suprug Erwin mora naučiti kako prihvatiti pomoć i osjećaje. Iz uskih seoskih okvira njihov se dvanaestogodišnji unuk Daniel povlači u šumu kako bi zaštitio svoga jedinog pravog prijatelja, četiri godine starijeg, ratom traumatiziranog sirijskog izbjeglicu Totija s kojim gradi kućicu na drvetu. Ali Theresa i dalje šuti, ne pronalazi riječi kao ni načina da iznova bude ono što svi od nje očekuju…


Ovaj tekst probija se kroz hladnoću našeg vremena i otkriva što smo mi u svojoj srži: bića duboko oštećena životom u koji smo bačeni a da nas ništa nisu pitali.
Katja Gasser, ORF

Dominik Barta, austrijski pripovjedač, rođen 1982. godine u Gornjoj Austriji, studirao je u Beču, Bonnu i Firenci. Godine 2009. pobijedio je na natječaju ZEIT-a s najboljim esejom, a 2017. osvojio je književnu nagradu Ö1. Piše također i za kazalište. Debitirao je romanom „Vom Land“ (Sa sela, Leykam international, 2022.), a „Vrata do vrata“ njegov je drugi roman.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –