Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Boris Cvjetanović

Boris Cvjetanović: Društvo/Society

  • Nakladnik: Petikat
  • Urednik: Boris Greiner
  • 10/2022.
  • 280 str., meki uvez
  • ISBN 9789536946549
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Knjiga "Boris Cvjetanović: Društvo" predstavlja razdoblje osamdesetih i devedeseih godina prošlog stoljeća i uključuje gotovo sve serije crnobijelih fotografija Cvjetanovićeva opusa (osim „Prizora bez značaja“, koji su već publicirani). Te su serije višekratno izlagane u zemlji i inozemstvu, brojne od njih su i nagrađivane, a knjiga ih po prvi puta objedinjuje i tako predstavlja precizan uvid u onaj dio Cvjetanovićeva stvaralaštva koji mu je i priskrbio status jednog od naših najznačajnijih suvremenih fotografa i umjetnika.  

Ono, pak, što objedinjuje dotične serije, započevši od „Mesničke 6“ (1983.) pa sve do „Zatvora“ (1997.) jest to što Cvjetanović fotografira ljude u njihovu okruženju, odnosno njihove živote ili sudbine što proizlaze iz tog okruženja, jednom riječju, portretira društvo. 

Taj je portret mozaičan, uključuje socijalne dimenzije društva („Mesnička 6“, „Ljudi u šahtovima“), zatim političke („Mrlje“, „Štrajk rudara u Labinu“), institucionalne („Radnici“, „Bolnica“, „Škola“, „Zatvor“), umjetničke („Slikanje ispred slika“, „Pisci“), periferne („Studenci“, „Gračanski portreti“) ali i društvo kao malu zajednicu, kao što je to obitelj ili kao što su to prijatelji („Ljetovanje“).

Uz fotografije knjiga je opremljena tekstovima Branke Slijepčević i Leonide Kovač, a tu je i razgovor Borisa Greinera s Borisom Cvjetanovićem.

Boris Cvjetanović (1953.), svojim je profesionalnim djelovanjem obilježio četiri protekle decenije hrvatske fotografije. S iskustvom rada u Hrvatskom restauratorskom zavodu (1976. – 1984.) profesionalno se aktivirao kao fotograf 1981., kada održava svoju prvu samostalnu izložbu Erotski grafiti, SKUC; Zagreb, i kada počinje objavljivati fotografije u Studentskom listu, gdje 1987. postaje urednikom fotografije, jedan je od vodećih protagonista razvoja omladinske, često nazivane i Poletove generacije fotografa.

Od tada do danas, u svojem bogatom umjetničkom opusu stvorio je niz fotografskih serija u kojima, osjetljiv na socijalno i humano, posvećen ljudima i njihovom bivanju u društvenom kontekstu, interpretira i dokumentira društvo i njegove promjene. Diskretnim pogledom svjedoka oblikuje zanimljive i duhovite likovne kompozicije koje proizlaze iz njegovog pronicljivog opažanja.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –