Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Martin Tino Čaveliš Boris Cvjetanović

Fotografije iz škafetina : izbor iz obiteljskih albuma stanovnika Žuljane na Pelješcu

  • Nakladnik: Petikat
  • Fotografije: Boris Cvjetanović
  • 12/2007.
  • 224 str., meki uvez
  • ISBN 9789536946105
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Jedinstven autorski i nakladnički projekt fotografa Borisa Cvjetanovića. Monografija sadrži 196 fotografija koje čine izbor iz obiteljskih albuma mještana Žuljane na Pelješcu. Porteti stanovnika, snimke događjaja, svečanosti i običaja te svakodnevnih životnih situacija, otkrivaju osobnost malog jadranskog mjesta, uzorak življenja koji zrači bliskošću, toplinom i ljepotom.

Razlog uvezu, kao i poticaj čitavu projektu, upravo je zadivljujuća privlačnost i kvaliteta fotografija (datiranih od kraja 19. do sedamdesetih godina 20. stoljeća) te ova ‘delikatna i rijetka knjiga’ otvara niz pitanja o fotografiji, njenom umjetničkom vrednovanju i smještanju unutar uobičajenih kategorija autorskog i dokumentarističkog izričaja.

Boris Cvjetanović (1953.), svojim je profesionalnim djelovanjem obilježio četiri protekle decenije hrvatske fotografije. S iskustvom rada u Hrvatskom restauratorskom zavodu (1976. – 1984.) profesionalno se aktivirao kao fotograf 1981., kada održava svoju prvu samostalnu izložbu Erotski grafiti, SKUC; Zagreb, i kada počinje objavljivati fotografije u Studentskom listu, gdje 1987. postaje urednikom fotografije, jedan je od vodećih protagonista razvoja omladinske, često nazivane i Poletove generacije fotografa.

Od tada do danas, u svojem bogatom umjetničkom opusu stvorio je niz fotografskih serija u kojima, osjetljiv na socijalno i humano, posvećen ljudima i njihovom bivanju u društvenom kontekstu, interpretira i dokumentira društvo i njegove promjene. Diskretnim pogledom svjedoka oblikuje zanimljive i duhovite likovne kompozicije koje proizlaze iz njegovog pronicljivog opažanja.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –