Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Lao Tzu

Tao Te Ching : Dvojezično izdanje

  • Nakladnik: Planetopija
  • Prijevod: Marina Kralj Vidačak
  • 03/2023.
  • 96 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789532575163
  • Cijena: 30.00 eur
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Razumijevanje kineske civilizacije nije moguće bez shvaćanja taoizma, filozofije koja je oblikovala ne samo kinesku duhovnost već i umjetnost, znanost i politiku. "Tao Te Ching" napisan je prije 2500 godina i klasik je kineske kulture no odavno je prerastao granice svog porijekla i danas se svrstava u bezvremenske vrhunce svjetske literarne baštine. I upravo su u "Tao Te Chingu" prvi put prikupljena temeljna vjerovanja taoizma.

U uvjerljivo jednostavnom retoričkom stilu, ova kratka, mudra i iznimno utjecajna knjiga govori o tome kako živjeti mirnim i skladnim životom, osloboditi se želja i pohlepe. Tekst se smatra temeljnim djelom taoističke filozofije i knjiga je smjernica o tome kako živjeti dobar i skladan život.

Lao Tzu nudi niz uvida o životu i prirodi, i više su to sugestije nego pravila ili tvrdnje. Napisan je na klasičnom kineskom jeziku, slikovnom jeziku koji ne poznaje interpunkcijske znakove, nema aktiv ili pasiv, nema jedninu i množinu, padeže, gramatički rod ni glagolsko vrijeme.

Ovo dvojezično izdanje (prevela Marina Kralj Vidačak) uključuje svih 81 poglavlja, kao i uredničke napomene i novi uvod koji istražuje upitno autorstvo teksta.

Napomena: knjiga je uvezena tradicionalnom kineskom tehnikom, metodom koja je nastala u periodu dinastije Ming (1368. – 1644.) i koristila se sve do početka 20. st., kada se počela koristiti zapadnjačka tehnika uvezivanja knjiga. Kod tradicionalnog kineskog uvezivanja, listovi papira tiskaju se samo na jednoj strani, a svaki se list presavija napola, s tiskanom stranom prema van. Knjižni blok se tada stavlja između dvije ploče i ušiva kroz probušene rupice uz rubove presavijenog papira.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –