Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Goran Miljan

Uspon fašizma u Hrvatskoj : Ustaše i pokret mladih u Drugom svjetskom ratu

  • Nakladnik: Srednja Europa
  • Prijevod: Dora Kosorčić
  • 03/2023.
  • 205 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789538281785
  • Cijena: 24.00 eur
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Tijekom Drugoga svjetskog rata Hrvatska je postala fašistička država pod kontrolom ustaša koji su ideološki prihvatili i prilagodili tada dominantnu fašističku ideologiju koja se manifestirala u brojnim europskim zemljama, a vrhunac doživjela u Hitlerovoj Njemačkoj i Mussolinijevoj Italiji. U knjizi "Uspon fašizma u Hrvatskoj: Ustaše i pokret mladih u Drugom svjetskom ratu" povjesničar Goran Miljan po prvi put istražuje i analizira ideologije, prakse i međunarodne veze organizacije Ustaške mladeži.

Bila je to sveobuhvatna fašistička organizacija s ciljem preodgoja mladih ljudi prema modelu idealnog "novog" Hrvata-ustaše. Ova organizacija mladih predstavljala je ključnu komponentu ustaške nacionalne revolucije koja se sastojala od specifičnih međusobno povezanih i međuovisnih praksi: protjerivanja, masovnih ubojstava i holokausta – što je sve zakonski bilo regulirano unutar mjesec dana od uspostave režima. To je uključivalo i mobilizaciju mladih i njihov preodgoj u svrhu stvaranja "čiste" i "nove" hrvatske nacije.

Posebno su bile važne transnacionalne aktivnosti i razmjene Ustaške mladeži, prije svega s Hlinkinom mladeži u Slovačkoj, kako bi se opravdale njihove radikalne politike preodgoja. Obje organizacije mladih bile su modelirane prema fašističkim organizacijama mladih u tadašnjoj Njemačkoj i Italiji.

Goran Miljan, povjesničar zaposlen na Hugo Valentin centru na Odsjeku za povijest Sveučilišta u Uppsali u Švedskoj. Trenutno sudjeluje u dva istraživačka projekta, oba s centralnim istraživačkim pitanjem koje se odnosi na područje Jugoistočne Europe, među ostalim i Hrvatske.

Područje njegovih istraživanja vrlo su široka i obuhvaćaju fašizam, totalitarizam, komunizam, holokaust, genocid, nasilje, kultura sjećanja i proizvodnju znanja.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –