Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Goran Miljan Ivica Šute

Revolucionari i ubojice : Iz povijesti hrvatske nacionalističke emigracije u međuraću

  • Nakladnik: Srednja Europa
  • 02/2019.
  • X, 159 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789537963910
  • Cijena: 98.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Knjiga Gorana Miljana i Ivice Šutea, "Revolucionari i ubojice", donosi sjećanja Mije Babića i Zvonimira Pospišila na političke događaje i njihovo vlastito djelovanje dvadesetih godina u Zagrebu, s posebnim osvrtom na atentat na zagrebačkog novinara Tonija Schlegela, koji su izvršila upravo njih dvojica.

Najveći dio knjige čini Babićev tekst "Zašto sam danas u tuđini", zanimljiv i detaljan, iako subjektivan, prikaz pregled društveno-političkih događaja u Zagrebu 1920-ih godina. Babić je po dolasku u Zagreb bio izuzetno razočaran pasivnošću Hrvata nasuprot režimu Kraljevine SHS. Babić detaljno opisuje demonstracije tijekom dvadesetih, smrt Stjepana Radića, omladinske sastanke na kojima je redovito sudjelovao, pripremu i izvođenje atentata na Tonija Schlegela, te posljedično skrivanje u Zagrebu i bijeg u Italiju, gdje su se Pospišil i Babić susreli s Antom Pavelićem i Augustom Košutićem.

Ovi dokumenti – memoarski zapis Mije Babića i zapisnik preslušavanja Zvonimira Pospišila u Beogradu – osim što opisuju njihovu osobnu transformaciju u "revolucionare i ubojice", predstavljaju i vrhunski povijesni izvor sjećanja dvojice aktera koji su tridesetih godina postali istaknuti članovi ustaškog pokreta.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –