Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Arnon Grunberg

Plavi ponedjeljci

  • Prijevod: Gioia-Ana Ulrich
  • 05/2006.
  • 250, meki uvez
  • ISBN 9531202591
  • Cijena: 99.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Arnon Grunberg rođen je u Amsterdamu, živi u New Yorku, i danas je jedan od svjetski najčitanijih mladih europskih autora. Njegov prvi roman "Plavi ponedjeljci" donio mu je vrhove ljestvica čitanosti, ali i usporedbe s autorima poput Philipha Rotha i Woodyja Allana. Nakon nagrada za najbolji prvijenac i najbolje prodavani prvijenac, Grunberg je "na prepad" osvojio europsku književnu scenu, a djela su mu uskoro prevedena na sve veće jezike.

Provokativan i duhovit u svom prvijencu "Plavi ponedjeljci", ovaj Nizozemac istražuje svoje židovsko naslijeđe, počesto na urnebesan način izokrećući sve naše predodžbe o Židovima, Europi, seksu... čime samo potvrđuje usporedbe s velikim američkim autorima židovskog podrijetla. Kako kritika kaže o "Plavim ponedjeljcima": "nije tu riječ samo o slapstick humoru, jer je ispod njega skriveno ono oko čeka se sve odigrava: usamljenost, teško uspostavljanje kontakata i osjećaj besmislenosti." Grunbergov tekst je divlji, jezgrovit, neposredan, ciničan, komičan, lišen svake sentimentalnosti. To je nemilosrdna, jasna slika o autorovom naraštaju, tzv. ništavnoj generaciji, koja ne očekuje velike odgovore ne velika pitanje i prije svega ne želi krenuti stopama svojih roditelja.

Intervju s autorom: Arnon Grunberg: Kad govorimo o sreći, zapravo govorimo o raznim stupnjevima patnje

Arnon Grunberg rođen je 1971. u Amsterdamu. Nakon što je izbačen iz gimnazije, radi kao pomoćnik apotekara, perač tanjura i izdavač te piše kazališne komade za jednu amsterdamsku kazališnu skupinu. U dvadesettrećoj godini debitirao je međunarodno hvaljenim romanom "Plavi ponedjeljci", koji ga je munjevitom brzinom lansirao u vrh i koji je okrunjen dvjema nagradama; za najbolji i najprodavaniji prvijenac. Njegov najuspješniji roman "Tirza" (2006.) nizozemski časopis De Groene Amsterdammer proglasio je najboljim romanom 21. stoljeća.

Grunberg je danas jedan od najznačajnijih nizozemskih autora i prava je književna zvijezda. Dobitnik je mnogih važnih nizozemskih književnih nagrada, a njegove su knjige prevedene na više od trideset jezika. Osim što piše romane, novele, priče, eseje, poeziju i drame, redovito objavljuje kolumne u nizozemskim, njemačkim i američkim novinama. Romane "Povijest moje ćelavosti" i "Gstaad 95-98" te novelu "Monogaman" objavio je pod pseudonimom Marek van der Jagt. U Grunbergovom bogatom opusu ističu se romani: "Tirza", "Tražitelj azila", "Židovski Mesija", "Naš stric", "Srcem i dušom", "Čovjek koji nije obolijevao", "Madeži", "Okupirana područja" i "Smrt u Taormini". Grunberg živi i radi u New Yorku.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –