Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Arnon Grunberg

Tirza

  • Nakladnik: Lector
  • Prijevod: Gioia-Ana Ulrich Knežević
  • 08/2017.
  • 427 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789535955603
  • Cijena: 21.10 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Jörgen Hofmeester vodi napadno dosadan, miran život s voljenom kćeri Tirzom. Podredio ga je drugima; služio je djeci, ženi i poslu. Nakon naizgled idiličnog početka stvari se počinju neumoljivo razotkrivati. Postupno Hofmeester počinje gubiti sve što je bilo sigurno u njegovu životu. Jednoga dana na vratima njegove otmjene kuće pojavljuje se supruga koja ga je tri godine ranije napustila zbog mladenačke ljubavi. Istodobno Hofmeester biva otpušten u izdavačkoj kući u kojoj je radio kao urednik, a Tirza, zjenica njegova oka, otputuje u Afriku sa svojim momkom kojega Hofmeester smatra dvojnikom poznatoga terorista. No, opasnosti koje opaža u vanjskome svijetu zapravo se skrivaju u samom Hofmeesteru...

Roman "Tirza" razračunava se s prividom, očinskom ljubavi, nemoći i uljuđenom ksenofobijom. Teško je ostati ravnodušan prema ovom Grunbergovu romanu koji nas bez predaha ispituje o vlastitim i vrijednostima svijeta oko nas. Intrigantna je to i dinamična knjiga koja drži pozornost bez popuštanja, što je jedva zamislivo u eri vladavine kratke priče. Vrijeme Ane Borongaj i Nataše Rostove, pa čak i ''renesansnog " čitača iz sredine prošlog stoljeća ipak je ostalo iza nas.

Prolazeći kroz naoko obične – danas neizbježno neurotične – europske građanske živote autor secira zakržljale međuljudske odnose, a pritom zapinje i za globalna pitanja, dotiče se sraza kultura i svjetova. Taj izvrstan poznavatelj ljudske psihe, a i društvene zbilje, vodi nas kroz likove i zbivanja od tmurnog sjevera do mističnih sunčanih dina, propitujući nas o svrsi u svijetu nedopustive dekadencije koju si gladni ne mogu priuštiti, a koja je proizvod svijeta bolesnog od vlastitog blagostanja.

Neurotičan, frustriran, sarkastičan i dekadentan, glavni junak je čovjek zapadne današnjice, kojeg fokusiranje na materijalno i atrofirana komunikacija navode na preispitivanje svih ciljeva i motiva te vode u otuđenost i osamljenost,  sve do najmračnijih predjela uma. U gotovo samoubilačkom svjetonazoru današnjeg društva individualnosti budi se ujevićevski vapaj za smislom čovjeka koji je naoko sam sebi dovoljan.

Ironičan, humoran, mudar, bizaran i brutalan ovaj nam roman otvara oči pred pojavama koje doživljavamo svakodnevnima, a ne zaobilazi ni izopačenost stasalu u izobilju zapada, gdje nedostatak ljubavi i nemogućnost stvarnog dodira iskrivljuju sliku stvarnosti, pa se ljudska priroda katkad s jednako strašnim licem probudi u takozvanoj civilizaciji kao i među kanibalima.

Grunberg  je vrlo vješt i zanimljiv pripovjedač, koji uglavnom izmiče trivijalnosti suvremenih trilera, a trenutci pretjeranosti i hrabri obrati mogu se doimati motiviranima ili potrebnima, što svakako ovisi o senzibilitetu čitatelja, odnosno njegovim očekivanjima. Međutim i sâma Grunbergova briljantna opservacija današnjeg modernog i otuđenog čovjeka bila bi dovoljna da stranice ove knjige učini potpunima.

Tirza je jasan i mračan prikaz onoga što ljudi čine sami sebi, a time i drugima. [...] S ovim romanom, Grunberg polako, ali sigurno napreduje prema klasi najboljih autora koji lucidno pišu o neshvatljivosti ljudskih postupaka.- Haarlems dagblad

Intervju s autorom: Arnon Grunberg: Kad govorimo o sreći, zapravo govorimo o raznim stupnjevima patnje

Arnon Grunberg rođen je 1971. u Amsterdamu. Nakon što je izbačen iz gimnazije, radi kao pomoćnik apotekara, perač tanjura i izdavač te piše kazališne komade za jednu amsterdamsku kazališnu skupinu. U dvadesettrećoj godini debitirao je međunarodno hvaljenim romanom "Plavi ponedjeljci", koji ga je munjevitom brzinom lansirao u vrh i koji je okrunjen dvjema nagradama; za najbolji i najprodavaniji prvijenac. Njegov najuspješniji roman "Tirza" (2006.) nizozemski časopis De Groene Amsterdammer proglasio je najboljim romanom 21. stoljeća.

Grunberg je danas jedan od najznačajnijih nizozemskih autora i prava je književna zvijezda. Dobitnik je mnogih važnih nizozemskih književnih nagrada, a njegove su knjige prevedene na više od trideset jezika. Osim što piše romane, novele, priče, eseje, poeziju i drame, redovito objavljuje kolumne u nizozemskim, njemačkim i američkim novinama. Romane "Povijest moje ćelavosti" i "Gstaad 95-98" te novelu "Monogaman" objavio je pod pseudonimom Marek van der Jagt. U Grunbergovom bogatom opusu ističu se romani: "Tirza", "Tražitelj azila", "Židovski Mesija", "Naš stric", "Srcem i dušom", "Čovjek koji nije obolijevao", "Madeži", "Okupirana područja" i "Smrt u Taormini". Grunberg živi i radi u New Yorku.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –