Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Gert Nygårdshaug

Mengele Zoo

  • Nakladnik: Lector
  • Prijevod: Edin Badić
  • 11/2021.
  • 503 str., meki uvez
  • ISBN 9789538361098
  • Cijena: 18.45 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Dječak Mino Aquiles Portoguesa jedini je preživio masakr u svom selu duboko u amazonskoj prašumi. Prestravljen i samotan, utočište nalazi u dubokoj džungli, kroz koju se danima probija, sve dok ga, izgladnjela i iscrpljena ne pronalazi señor Magico – putujući opsjenar. Poslije dugog zajedničkog puta, na kojemu Mino savlada mnoge vještine, dolazi do tragičnog rastanka, a dječak se skrasi u velikom gradu i upiše na sveučilište. Ondje snuje osvetu za spaljeno selo i formira krug istomišljenika. Međutim, osveta je samo prvi čin ove fantastične utopije, kojoj je prava namjera pokrenuti nesmiljeni rat protiv svih koji iz svojih sebičnih interesa destruiraju naš zajednički dom. A u tom ratu, poslije svake brutalno provedene akcije, na poprištu, kao memento mori, ostaju razasute sličice prekrasnih amazonskih leptira, arhetipskog podsjetnika na ono što odlazi u nepovrat...

Gert Nygårdshaug nije bezazlen pisac. On ostavlja dojam da duboko vjeruje u ono što stavlja na papir. Po vokaciji avanturist i okolišni aktivist, kao književnik se nimalo ne ustručava na najdrastičniji način ukazati na ono što nam, kao civilizaciji, najviše prijeti. I tako utirati put novim i novim glasovima razuma, pa i današnjim eko-boginjama uprizorenim u liku i djelu Grete Thunberg.

"Mengele Zoo" proglašen je najboljim norveškim romanom u posljednjih stotinu godina. Riječ je o odličnom eko-trileru, koji je samo u Norveškoj prodan u više od 400.000 primjeraka i u kojemu autor uzbudljivu priču vrlo vješto isprepliće s latinskoameričkom stvarnošću; temama kao što su briga o okolišu i imperijalizam.

Gert Nygårdshaug, rođen 1946. godine u norveškom Tynsetu, jedan je od najuspješnijih norveških pisaca. Debitirao je 1966. godine i otada objavio gotovo četrdeset knjiga: romane, zbirke priča, poeziju, dječje romane, bajke i kriminalističke romane. Mnoga djela inspirirana su njegovim avanturističkim putovanjima. Krajem osamdesetih godina živio je s Indijancima na području Amazonije i veliki je borac za očuvanje prašume. Nygårdshaug je dobitnik književne nagrade Cappelen 1996. godine. Na Međunarodnom festivalu književnosti u Lillehammeru 2007. "Mengele Zoo" (1989) ovjenčan je nagradom za najbolji norveški roman u posljednjih stotinu godina. Roman je prvi dio serije o Minu, koja se sastoji od ukupno pet knjiga koje se mogu čitati zasebno. U Norveškoj je "Mengele Zoo" prodan u više od 400 tisuća primjeraka, a preveden je na engleski, francuski, njemački, danski, švedski, talijanski, španjolski, katalonski, češki, srpski i ruski. Filmska prava prodana su produkcijskoj tvrtki Motion Blu za igrani film u režiji Espena Sandberga.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –