Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Tim Krabbé

Zlatno jaje

  • Nakladnik: Lector
  • Prijevod: Gioia-Ana Ulrich Knežević
  • 11/2020.
  • 103 str., meki uvez
  • ISBN 9789538361050
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

"Zlatno jaje", najpoznatiji roman Tima Krabbéa napisan 1984. godine, u autorovoj se rodnoj Nizozemskoj smatra modernim klasikom, preveden je na dvadesetak jezika i prema njemu su snimljena dva igrana filma.

Mladi par putuje u Francusku. Na odmorištu Saskia odlazi kupiti piće i nestaje bez traga. Rex očajnički pokušava pronaći svoju djevojku i u tome ne posustaje… Iako ima sve značajke uzbudljivog trilera, riječ je o psihološkom romanu. I Rex i Saskia bili su zarobljenici utvare o Zlatnom jajetu koja se pokazala kao zlokobna anticipacija događaja koji će uslijediti.  

Bludeći bezdanim prostranstvom, Zlatno jaje postaje metaforom kaveza Rexove rastrgane duše. A samo nevjerojatan fatalni sudar s istim objektom može razbiti fikcionalnu ljusku iz noćne more. Ostavljajući glavnom protagonistu mogućnost svjesnog pristanka na takav sraz, Krabbé se vješto poigrava arhetipom savršenog zločina, dosljedno i nemilosrdno, nadilazeći pritom standardne granice žanra.


Uzbudljiva i fascinantna knjiga.
Frankfurter Allgemeine Zeitung

Minimalističko remek-djelo.
Frankfurter Rundschau

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –