Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Pino Roveredo

Drago biće

  • Nakladnik: Lector
  • Prijevod: Maja Winkler
  • 01/2024.
  • 175 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789538361166
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Roman "Drago biće" govori o ženi-lavici čije je voljeno biće prekrila mračna maska nesreće, a ona se nestvarnom snagom upire kako bi ga skrenula sa stranputice. Priča je to o teretu majke koja u svakome trenu svoga života osjeća oštre trzaje pupčane vrpce koja nikad nije prerezana. Ujedno je to i priča o ljubavi: bezuvjetnoj, sumanutoj, neobjašnjivoj, jedinstvenoj i iskonskoj. Središnji lik, majka Marina, goriotovska je paćenica u misiji koju provodi s nerazumnom ustrajnošću i neshvatljivom voljom. Nje se ne dotiču prijetnje, zabrane ni pravila. Ne preza ni pred čim. Ona je majka. Tako krhka, a opet jača od svih. I učinit će i nemoguće da spasi svoga zabludjelog sina.

Pino Roveredo, kroz ispovjednu formu, tka fabulu, čija se početna mirnoća polako razlijeva, zatim ubrzava, a najzad se raspliće u čudesnom i oslobađajućem krešendu. Rukom majstora koji su realizam uzdignuli u visine, Roveredo oslikava suvremene društvene kloake koristeći se neprolaznim motivom davanja i žrtve.

Pino Roveredo (1954. – 2023.) rođen je u Trstu. Odrastao je u obitelji gluhonijemih obrtnika. Djetinjstvo mu je bilo obilježeno ozbiljnim obiteljskim i društvenim problemima. Bio je socijalni radnik i novinar, suradnik tršćanskih novina Il Piccolo i član raznih humanitarnih organizacija. Bavio se odbačenima, od onih desetljećima zatvorenih u psihijatrijskim bolnicama do ovisnika o drogama; bio je i jamac zatvorenicima iz regije Friuli-Venezia. Pisao je romane, priče i dramske tekstove. Njegova zbirka priča "Mandami a dire" iz 2005. godine ovjenčana je nagradama Campiello, Predazzo, Anmil, Il Campione i Cavallini. Roman "Drago biće" (Caracreatura, 2007.) osvojio je nagradu Torre di Castruccio 2008. godine. Među njegovim djelima ističu se romani "Schizzi di vino in brodo" (2005.), "Capriole in salita" (2006.), "Attenti alle rose" (2009.), "La melodia del corvo" (2010.), "Mio padre votava Berlinguer" (2012.), "Ballando con Cecilia" (2014.), "Mastica e sputa" (2016.), "Tira la bomba" (2017.) i "Ci vorrebbe un sassofono" (2019.).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –