Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Marlene van Niekerk

Spavač u smetu

  • Nakladnik: Lector
  • Prijevod: Toni Bandov
  • 12/2019.
  • 159 str., meki uvez
  • ISBN 9789535955672
  • Cijena: 14.47 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

"Spavač u smetu" Marlene van Niekerk, jedne od najcjenjenijih južnoafričkih autorica, donosi nam zbirku od četiri tematski povezane priče u kojima se neprestano prožimaju fikcija i stvarnost. Student kreativnog pisanja, beskućnik, fotograf i pisac naseljavaju isti mikrokozmos koji kreativno omeđuju alatima vlastite imaginacije: imitacijom, fantazijom, intervjuom, fotografijom.

Svaka od priča služi kao podij za kazivanja protagonista, društvenih autsajdera, pa autorica tako pokriva područja koja su čitatelju inače nevidljiva ili nedohvatljiva, uvlačeći ga u vrtlog paralelnih svjetova. Usmjeravanjem čitatelja na rubne priče te na živote i osjećaje svojih aktera, van Niekerk zapravo otkriva dio svoje stvaralačke poetike i time pokušava dati odgovor na pitanje o smislu i značenju književnosti.

Priče iz ove zbirke prepune su emocija, ideja i aluzija, a svaka se doima poput magije: tužna je i divna u isti mah.

"Spavač u smetu" nije samo prva knjiga prevedena s afrikaansa u nas, nego i prva knjiga putem koje se hrvatski čitatelji mogu upoznati s višestruko nagrađivanom južnoafričkom autoricom Marlene van Niekerk, nesumnjivo jednom od najvažnijih svjetskih prozaistica na putu do Nobelove nagrade.

Marlene van Niekerk rođena je 1954. u Caledonu u Južnoj Africi. Studirala je filozofiju i znanost o književnosti na sveučilištima u Stellenboschu i Amsterdamu. Nakon dvije zbirke pjesama i jedne zbirke kratkih priča na književnu se scenu probija romanom "Triomf" (Trijumf, 1994.), koji osvaja nekoliko prestižnih književnih nagrada, među ostalima, i nagradu Noma za najbolji afrički roman.

Velik prodor na međunarodnoj književnoj sceni osigurala je romanom "Agaat" (Agata, 2004.) koji je dobio šest književnih nagrada, među kojima i onu Sunday Times Literary Award. Spavač u smetu (2010.) ovjenčan je nagradom Best Creative Writing in Afrikaans Sveučilišta u Johannesburgu 2010. godine.

Van Niekerk na južnoafričkom Sveučilištu u Stellenboschu predaje nizozemsku književnost, kreativno pisanje i književnost na afrikaansu. Gostujuća je profesorica na sveučilištima u Utrechtu i Leidenu. Jedna je od najcjenjenijih i najnagrađivanijih afrikanerskih književnica i prva autorica iz Južne Afrike nominirana za međunarodnu književnu nagradu Man Booker, 2015. godine.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –