Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Tove Ditlevsen

Mladost

  • Nakladnik: Lector
  • Prijevod: Mišo Grundler
  • 11/2021.
  • 143 str., meki uvez
  • ISBN 9789538361074
  • Cijena: 13.80 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Na pragu zrelosti, djevojka iz skromne kopenhaške radničke obitelji nema osobito veliku mogućnost biranja. Najizglednijom joj se, nakon promjene nekoliko slabo plaćenih poslova, čini udaja za „pouzdanog zanatliju“ i perpetuiranje turobnog obiteljskog obrasca svoje klase. Tove je duboko svjesna ograničenja koja joj nameću tradicija, oskudno obrazovanje i ambijent iz kojega potječe, ali ipak nevoljko slijedi zadani stereotip. Jer osjeća, gotovo nagonski, da će joj dar kojim slaže riječi omogućiti iskorak iza paravana koji dijeli običan svijet od ljudi s prilikama. I upravo to se događa kad upozna urednika književnog časopisa koji objavljuje njezinu prvu pjesmu. To je za našu junakinju jasan znak da je kročila u društvo odabranih i da se svijet počinje pred njom prostirati. Iako...  sve prekriva sjena skorog, svjetskog rata.

"Mladost", drugi dio "Kopenhaške trilogije", memoarska je proza slavne danske autorice, koja donosi upečatljivu ispovijest mlade žene, obilno natopljenu britkim humorom i poetičnošću. Tove Ditlevsen nesumnjivo je velika spisateljica, nepretenciozna i naivno iskrena. Njezina rečenica je neforsirana, glatka, te lako navodi čitatelja da se poistovjeti s njom.

Autoričino nemilosrdno samopropitkivanje čitatelji će smatrati šokantnim i vrijednim divljenja. – Booklist

Lijepo napisana kronika za marginalizirane. – Patti Smith

Tove Ditlevsen (1917-1976) jedna je od najvažnijih, najpoznatijih i najosebujnijih autorica danske književnosti 20. stoljeća. Objavila je više od trideset knjiga (romane, zbirke pjesama i kratkih priča te memoare) od kojih je velika većina autobiografska. Iako je kao desetogodišnjakinja počela pisati pjesme, pozornost kritike i čitateljske publike privukla je romanom o zlostavljanju djece, "Dijete je povrijeđeno" (Man gjorde er barn fortæd), 1941. godine. Među njezinim knjigama ističe se "Kopenhaška trilogija" memoarske proze, "Djetinjstvo" (Barndom), "Mladost" (Ungdom) i "Ovisnost" (Gift) objavljena u razdoblju 1967. do 1971. godine te romani "Lica" (Ansigterne, 1968) i "Vilhelmova soba" (Vilhelms værelse,1975).

U dobi od pedeset osam godina, Ditlevsen je počinila samoubojstvo tabletama za spavanje. Posljednjih godina doživljava preporod, posebice među novim generacijama mladih žena. U književnom ozračju u kojem je ispovjedaonica ponovo legitimna, Ditlevsen svojim ranjivim i ponekad brutalno iskrenim opisima vlastita života i obiteljskih odnosa istražuje poznata i uvijek relevantna životna pitanja. Posljednjih je godina zbog velike potražnje u Danskoj objavljen čitav niz novih i nanovo tiskanih izdanja njezinih knjiga, a kazališna predstava TOVE! TOVE! TOVE!, postavljena na daske Danskoga kraljevskog teatra, doživjela je golem međunarodni uspjeh.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –