Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Milko Valent

Zero

  • 05/2006.
  • 299, meki uvez
  • ISBN 9537213013
  • Cijena: 15.93 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
"Zero" je ultimativna dramska trilogija sastavljena od drame "Gola Europa" (premijerno izvedna u zagrebačkom HNK na Sceni Habunek 2003), vesele tragedije "Ground Zero Aleksandra" i dramskog spektakla "Plaidoyer po pički". Upozorenje : nadasve blesfmatično i šokantano štivo! "Valentovo kazalište provodi šok-terapiju nad publikom osjetljivom na nebitno, neosjetljivom na bitno. Valentu ništa neljudsko ili protuljudsko nije sveto, a ništa ljudsko strano. Valentu je čovjek – onaj koji će s njegovom Aleksandrom reći: Ja sam sloboda – jedina autentična vrijednost i jedina svetost u njegovom teatru. U tom kazalištu, kazalištu za slobodnu zajednicu glumaca i gledatelja, posebno mjesto pripada tijelu. Tijelo je ujedno i točka u kojoj se Valent ponajviše udaljuje od Vojnovića, Krleže i svih njihovih sljedbenika. I za Vojnovića, i za Krležu, i za njihove sljedbenike tijelo je nešto bolesno, sramotno, i prljavo, ono je tvar koja sputava čovjekov duh. Valentu je, naprotiv, ljudsko tijelo životno, zdravo, slobodno i lijepo. U skladu pak s tvrdnjom Hansa-Thiesa Lehmanna da ni u jednoj drugoj umjetničkoj formi ljudsko tijelo, njegova ranjiva, nasilna, erotska ili 'sveta' zbilja nije toliko u središtu kao što je to u kazalištu, o Valentu ne možemo suditi drukčije doli kao o autentičnom kazališnom piscu.
Boris Senker

Milko Valent (Zagreb, 1948) diplomirao je filozofiju i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Kao profesionalni pisac od jeseni 1976. piše i objavljuje poeziju, filozofiju, kratku prozu, novele, romane, polemike, eseje, kazališnu kritiku, spektakle, radio-drame, drame. Do sada je objavio dvadeset jednu knjigu, šest radio-drama (sve su izvedene), jedan spektakl i jednu dramu, a 2000. objavio je i knjigu dramskih tekstova "Bubnjevi i čipke". Član je Hrvatskog filozofskog društva od 1976., Društva hrvatskih književnika od 1981., Hrvatskog centra P.E.N.-a od 1992., Hrvatskog centra ITI-UNESCO od 1995. i Hrvatskog društva pisaca od 2003.

Milko Valent, prozaik, pjesnik, dramatičar, esejist i kazališni kritičar, rođen je 6. srpnja 1948. u Zagrebu. Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diplomirao je filozofiju i komparativnu književnost. Suradnik je stotinjak časopisa, magazina i novina te mnogih radijskih programa i nekoliko internetskih portala. Zastupljen je u 25 antologija i 36 domaćih te inozemnih izbora, pregleda i panorama poezije, proze, drame i eseja. Brojni njegovi tekstovi prevedeni su dosad na trinaest jezika. Također je na njemački jezik prevedena novela "Nježna palisandrovina" i izbor iz knjige poezije "Tihi alati" (prijevod je dostupan na internetu), na francuski, mađarski i poljski drama "Gola Europa" na makedonski roman "PlayStation, dušo", a na engleski radiodrame "Neonski rubovi i "Tinta u oku" te drame "Gola Europa", "Bordel divljih jabuka" i "Ground Zero Aleksandra".

Dvije drame iz dramske trilogije "Zero" (Gola Europa i Ground Zero Aleksandra) nagrađene su 2000. i 2002. trećom i prvom nagradom Marin Držić. Za dotadašnji doprinos poeziji nagrađen je Maslinovim vijencem 2009. Za roman "Umjetne suze", kao najbolje književno ostvarenje objavljeno u 2013., dobio je 2014. Nagradu Vladimir Nazor. (S tim je romanom bio među pet finalista književne nagrade Tportala za najbolji roman u 2013.) Na drugom natječaju Petrarca Festa za najbolji sonet dobio je 2015. treću nagradu za sonet "Rock'n'roll".

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –