Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Milko Valent

PlayStation, dušo

  • Nakladnik: Profil
  • 06/2005.
  • 138, meki uvez s klapnama
  • ISBN 9531200572
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Roman «PlajStation, dušo» nije samo zanimljivi "egzistencijalistički" roman o stanju suvremene urbane hrvatske obitelji, to je ujedno i uznemirujući roman o poslijeratnom "stanju duše" - Robert otvoreno priznaje da je uživao u ratu kao najvažnijem događaju vlastita života - te o ekološkim prijeporima našega vremena (tankeri i balastne vode u Jadranu, opstanak bjelogavog supa, spalionice smeća itd.), kao i roman o sve većoj konzumerističkoj praznini koja devastira modernog čovjeka.

Milko Valent - prozaist, pjesnik, esejist, teoretičar, dramatičar, kritičar i polemičar, potvrđuje se i u ovom romanu kao autor koji nemirno i tragalački svojim djelom obogaćuje hrvatsku književnost ne zazirući da svojevrsnim optimizmom, protkanim blagom ironijom i katkada urnebesnim humorom, mjestimice crnim, omogući prostor nade u novi početak čak i onim "likovima" koji po tragičnoj prirodi vlastite priče jedva da je i mogu imati. Zbog svega spomenutog čitateljima ovoga romana osiguran je i užitak čitanja i intrigantan uvid u uzbudljivu suvremenu hrvatsku zbilju.

Milko Valent, prozaik, pjesnik, dramatičar, esejist i kazališni kritičar, rođen je 6. srpnja 1948. u Zagrebu. Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diplomirao je filozofiju i komparativnu književnost. Suradnik je stotinjak časopisa, magazina i novina te mnogih radijskih programa i nekoliko internetskih portala. Zastupljen je u 25 antologija i 36 domaćih te inozemnih izbora, pregleda i panorama poezije, proze, drame i eseja. Brojni njegovi tekstovi prevedeni su dosad na trinaest jezika. Također je na njemački jezik prevedena novela "Nježna palisandrovina" i izbor iz knjige poezije "Tihi alati" (prijevod je dostupan na internetu), na francuski, mađarski i poljski drama "Gola Europa" na makedonski roman "PlayStation, dušo", a na engleski radiodrame "Neonski rubovi i "Tinta u oku" te drame "Gola Europa", "Bordel divljih jabuka" i "Ground Zero Aleksandra".

Dvije drame iz dramske trilogije "Zero" (Gola Europa i Ground Zero Aleksandra) nagrađene su 2000. i 2002. trećom i prvom nagradom Marin Držić. Za dotadašnji doprinos poeziji nagrađen je Maslinovim vijencem 2009. Za roman "Umjetne suze", kao najbolje književno ostvarenje objavljeno u 2013., dobio je 2014. Nagradu Vladimir Nazor. (S tim je romanom bio među pet finalista književne nagrade Tportala za najbolji roman u 2013.) Na drugom natječaju Petrarca Festa za najbolji sonet dobio je 2015. treću nagradu za sonet "Rock'n'roll".

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –