Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Irena Vrkljan

Sabrana proza 1

  • 06/2006.
  • 479 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9531202583
  • Cijena: 22.43 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Kod Irene Vrkljan sve je izašlo iz sobe, sve je u sobi spremljeno - okrhnute plave šalice, možda jedna vaza, poneka slika na zidu, mamina budilica, kutija s nakitom ili fotografijama. Iz romana u roman, iz priče u priču, od prve do zadnje objavljene proze kroz više od dvadeset godina pripovijedanja provlače se iste slike: stolica od tamnosmeđeg drveta koja škripi, stol od tvrdog lakiranog drveta, tramvaji i vagoni gradske željeznice, veliki šeširi i krzneni kaputi, ustajali mirisi kuhanja i neprozračenih prostorija. Ne samo predmeti, naravno, već i scene i osobe: obiteljski ručkovi, djetinji otpori i djevojački smijehovi, bijele dokoljenke iz katoličke škole, tatini bjegovi, mamino nesnalaženje i depresija, nepoznanica mlađih sestara blizanki, dvije tetke, mnoge susjede i poznanice, različite i međusobno nepovezane, nepoznate žene koje ulaze u tekst sa svojim sudbinama i pričama. Sav taj unutarnji svijet ladica i ormara vezan je uz unutarnji svijet osoba koje...

Irena Vrkljan jedna je od najprominentnijih hrvatskih spisateljica. Školovala se u Zagrebu te na Filmskoj akademiji u Berlinu. Objavila je sljedeće zbirke pjesama koje su uključene u ovo izdanje: "Krik je samo tišina", "Paralele", "Stvari već daleke", "Doba prijateljstva", "Soba, taj strašan vrt", "U koži moje sestre", "Veče poezije". Prozna djela uključena u ovo izdanje su: "Svila, škare"; "Marina ili o biografiji"; "Berlinski rukopis"; "Dora, ove jeseni"; "Pred crvenim zidom"; "Posljednje putovanje u Beč"; "Smrt dolazi sa suncem"; "Pisma mladoj ženi"; "Naše ljubavi, naše bolesti"; "Zelene čarape".

Knjige Irene Vrkljan su prevedene na njemački, talijanski i engleski. Zajedno s Bennom Meyer-Wehlackom piše scenarije za televizijske i radijske drame. Bavi se i književnim prevođenjem.

Irena Vrkljan hrvatska je književnica rođena 21. kolovoza 1930. godine u Beogradu gdje završava osnovnoškolsku naobrazbu. Gimnaziju polazi u Zagrebu, a školovanje nastavlja na zagrebačkom Filozofskom fakultetu studirajući arheologiju i germanistiku te režiju na Akademiji za film i televiziju u Berlinu.

Pjesnikinja, prozaistica, radio-dramatičarka, esejistica i prevoditeljica na književnu je scenu stupila u razdoblju krugovaša poezijom nadrealističke tematike. U to je vrijeme sa Zvonimirom Golobom prevodila djela njemačkih autora. Bila je dugogodišnja urednica TV emisije Portreti i susreti za koju je napisala sedamdesetak scenarija o domaćim umjetnicima. Živi i radi kao profesionalna književnica na relaciji Zagreb – Berlin. Objavljuje na hrvatskom i na njemačkom jeziku.

Umrla je 23. ožujka 2021. u Zagrebu.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –