Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Irena Vrkljan

Pjesme, nepjesme

  • Nakladnik: V.B.Z.
  • 06/2018.
  • 92 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789535200291
  • Cijena: 109.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Irena Vrkljan ima alergiju na sunce i zato je Benno napravio poseban itinerer za njihove šetnje berlinskim ulicama: da hodaju uvijek u sjeni. Kad se nakon Bennove smrti (2014) Irena vratila u Zagreb, nije znala kojim sjenovitim ulicama smije šetati. Namjesto samotnih šetnji, Irena je napisala pjesme o samoći, tjeskobi, tuzi, onim osjećajima koji ćute prazninu, nemoć, ništavilo.

Sreća i nesreća, radost i bol, mudrost i ništavnost, trenutak i vječnost itd. – pokušava pjesnikinja sačuvati barem intenzitet, blijed ili dojmljiv, posve nevažno. Pisanjem čuva život, pisanjem štiti svoj joie de vivre, koliko i crnu žuč. Nastane pjesma – iz te duše koja se koleba, batrga i luta – pa nastupi svemirski spokoj, nestanu sve brige svijeta. Onkraj uzbuđenja, potištenosti i uznemirenosti, sabranost doživljaja utkala se u slojevitu raskoš pjesama.

Ako je točno da svakom riječju pobjeđujemo ništavilo, mi time, također, sve dublje potpadamo pod njegovu vlast. Treba se složiti sa samim sobom i ne ovisiti o drugima. Drugi to ne znaju, ali će saznati čitajući pjesme.

(Jadranka Pintarić o knjizi "Pjesme, nepjesme")

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –