Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Rupert Brown

Grupni procesi : Dinamika unutar i između grupa

  • Nakladnik: Naklada Slap
  • Prijevod: Vera Ćubela Adorić
  • 09/2006.
  • 447 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9531913005
  • Cijena: 31.85 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Knjiga kreće od pojma ''grupe'', onako kako se razvijao u socijalnoj psihologiji, te se nastavlja s utvrđivanjem važnosti grupa kao aspekta identiteta i analiziranjem ponašanja u gomili, jednoj od bazičnih formi grupe. Razmatraju se neki elementarni grupni procesi u kojima je središnja tenzija između usmjerenosti na zadatak i na socioemocionalne odnose.

Drugi procesi koji se razmatraju su posljedice pridruživanja grupi, efekti različitih formi međuzavisnosti, grupna kohezija, te stjecanje i razvoj grupnih normi. Ovi se procesi odvijaju unutar organiziranog okvira ili grupne strukture. Proučava se priroda te strukture i njezine implikacije za članove grupe. Rasprava se okreće procesima socijalnog utjecaja u grupama sredstvima kojima se postiže uniformnost u grupi ili se, pak, uzrokuje mijenjanje grupnih normi. Razmatra se prastaro pitanje je li bolje raditi sam ili s drugima. Dan je pregled nekoliko područja individualne u odnosu na grupnu produktivnost i procijenjena adekvatnost postojećih tumačenja grupne izvedbe.

U nastavku knjige naglasak se premješta na ponašanje ljudi prema članovima grupa kojima oni sami ne pripadaju, kojom prilikom se raspravlja o situacijskim odrednicama međugrupnog sukoba i suradnje. Kritizira se jedno od najistaknutijih individualističkih objašnjenja predrasuda frustracijska teorija agresije. Dalje se analiziraju kognitivne osnove međugrupnog ponašanja, naročito one koje proizlaze iz socijalne kategorizacije, kamena temeljca međugrupnih odnosa. U posljednjem poglavlju fokus ostaje na međugrupnom ponašanju jer se razmatraju istraživanja koja sugeriraju da je samo pripadanje grupi dovoljno da bi se uzrokovala međugrupna diskriminacija.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –