Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Truman Capote

Doručak kod Tiffanyja ; Ljetno krstarenje

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • Prijevod: Zlatko Crnković, Sandra Palihnić
  • 11/2006.
  • 211 str., meki uvez
  • ISBN 9531787808
  • Cijena: 135.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
"Doručak kod Tiffanyja"

Ovaj je kratki roman zaslužio da ga se nazove klasikom. Njegova junakinja Holly Golightly, ekcentrična mlada žena hirovita i nekonvencionalna ponašanja, naprosto se uvlači pod kožu ljudima koji je okružuju i čitateljima ovog romana. Ona govori ono što ne misli, spava s muškarcima koje ne voli i slama srca onih koji je vole. Capote je već bio proslavljeni pisac u vrijeme kad je 1958. objavljen ovaj roman, koji će postati jedno od njegovih najslavnijih i najutjecajnijih djela.


"Ljetno krstarenje"

Ovaj kratki roman autor je započeo 1943. i odložio na stranu da bi napisao svoj prvi objavljeni roman "Drugi glasovi, drugi prostori". Kad je 1966. napustio svoj bruklinski stan, postigavši financijski uspjeh s romanom "Hladnokrvno ubojstvo", ostavio je upute svojoj domaćici da uništi sve rukopise koje je ostavio za sobom. Nasreću, domaćica je sačuvala rukopis "Ljetnog krstarenja" ("Summer crossing") zatrpan među hrpom Capoteovih pisama. Sada, nakon gotovo pola stoljeća, ovo je "zakopano blago" ugledalo svjetlo dana.

Radnja romana smještena je u New York, neposredno nakon Drugog svjetskog rata, a junakinja priče je Grady McNeil, sedamnaestogodišnja kći bogatog financijaša Lamonta McNeila i njegove žene Lucy, čija je glavna briga obići kuću u Cannesu u kojoj nije bila još od rata i odlučiti u kojoj će pariškoj modnoj kući odabrati haljinu za Gradyin debitantski bal. Kada se McNeilovi otpute brodom u Europu, Grady na vlastito inzistiranje ostaje u njihovom raskošnom stanu na Petoj aveniji, kako bi sama i slobodna provela ljeto u New Yorku.

TRUMAN CAPOTE nesumnjivo je jedan od najkontroverznijih pisaca sjevernoameričke književnosti koji je svjetsku popularnost stekao romanom "Hladnokrvno ubojstvo" ("In cold Blood", 1966). Zvali su ga “rajska ptica jet-seta”, “brilijantni mali monstrum iz Alabame”, “američki Proust”… Kroničar elegancije, bludnik, prvorazredni dandy i genijalni samoreklamer, Truman Capote bio je osoba u čijem su ekscentričnom šarmu i sarkazmu uživali i pribojavali ga se, najznačajnije ličnosti tadašnjeg političkog i kulturnog života Amerike... (Više)

Nesumnjivo jedan od najkontroverznijih pisaca sjevernoameričke književnosti koji je svjetsku popularnost stekao romanom «Hladnokrvno ubojstvo» (1966). Kroničar elegancije, bludnik, prvorazredni dandy i genijalni samoreklamer, Truman Capote bio je osoba u čijem su ekscentričnom šarmu i sarkazmu uživali i pribojavali ga se, najznačajnije ličnosti tadašnjeg političkog i kulturnog života Amerike.

Truman Capote rodio se u New Orleansu. Počeo je pisati rano, u dobi od samo osam godina. Pohađao je Trinity School i St. John's Academy u New Yorku, ali je prekinuo školovanje u dobi od sedamnaest godina. Nakon toga zapošljava se u magazinu «The New Yorker».

Godine 1948. objavljuje svoj prvi roman «Drugi glasovi, drugi prostori» kojim je odmah izazvao pozornost i aklamacije literarne kritike, ali jednako tako i kontoverze, ponajviše zbog pristupa homoseksualnosti. Međutim, prevladalo je mišljenje da se na američkoj literarnoj sceni pojavilo novo ime vrijedno pažnje. Nastavio je pisati kratke priče, pa uskoro objavljuje zbirke «Drvo noći» (1949) i «Lokalni kolorit» (1950); kratke romane «Harfa od trave (1951) i poznati «Doručak kod Tiffanyja» (1958), portrete ličnosti iz javnog života, drame i scenarije, kao i reportaže, od kojih mu je najpoznatija «Čuju se muze» (1956). Ubrzo nakon toga počinje se zanimati za faktografsku literaturu, naime za ono čime će se na kraju napose proslaviti, a to je neizmišljeni, faktografski roman. U tome je svakako uspio, objavivši svoj čuveni roman «Hladnokrvno ubojstvo», koji će poslužiti kao uzor mnogim piscima.

Po mnogim njegovim dramama i scenarijima snimljeni su filmovi od kojih je svakako najpoznatiji «Doručak kod Tiffanyja», (1961, režija Blake Edwards, glavna uloga Audrey Hepburn), «The Grass Harp» (1996, režija Charles Matthau, uloge: Piper Laurie, Sissy Spacek, Walter Matthau, Edward Furlong, Jack Lemmon, Nell Carter), «In cold Blood», (1967, scenarij i režija Richard Brooks, uloge: Robert Blake, Scott Wilson, John Forsythe, Paul Stewart; televizijski film 1996) i dr. Umro je u dobi od 59 godina, od bolesti jetre izazvane pretjeranom zlouporabom alkohola i droga.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –