Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Nenad Rizvanović

Zemlja pleše : (Izabrane priče 1998.-2006.)

  • Nakladnik: Bošnjačka nacionalna zajednica Hrvatske
  • 11/2006.
  • 101 str., meki uvez
  • ISBN 9537003124
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Posluživši se naslovnom kultne Strnišine pjesme i kao motom, i kao naslovom priče, i kao naslovom cijele knjige, Nenad Rizvanović nam odmah kazuje na čemu smo s njim. Orion, saksofon, mesec, kontrabas doista je centralno mjesto Rizvanovićeva pripovjedna svijeta, kao i Osijek u kojem je najčešće smještena radnja njegovih priča.

Nenad Rizvanović voli likove protjerane na marginu, on uostalom žali njihovo vrijeme, on im pokušava tihim gestama, blagim potezima ljudskosti vratiti perspektivu, on sadašnjosti uzvraća sjećanjem na život.

Neki tvrde da su emocije kulturna činjenica i da su im, koliko god bile iskustvo pojedinca, značenja dana našom kolektivnom egzistencijom. Upravo zato nam se i čini da su Rizvanovićevi subjektivni kadrovi jednoga grada, u kojima počesto prepoznajemo ritmove muzike za ples, ponajbolje ispisane stranice hrvatske književnosti o osječkim ratnim devedesetima.
Ervin Jahić

Nenad Rizvanović rođen je Osijeku 1968. godine. Završio je studij kroatistike na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Uređivao više novina, književnih časopisa i književnih tribina. Danas je glavni urednik u izdavačkoj kući VBZ. Objavio knjigu kratkih priča «Trg Lava Mirskog» (Zagreb, 2001) i roman «Dan i još jedan» (Zagreb, 2003). Knjiga «Trg Lava Mirskog» prevedena je na slovenski i poljski jezik, a pojedine priče na engleski i njemački jezik. Zajedno s Krunom Lokotarom priredio zbornik «FAKat» (Zagreb, 2001). S Jurijem Hudolinom priredio antologiju suvremene hrvatske poezije «Norji poštari stopaju v mestu» (Ljubljana, 2005).

Nenad Rizvanović (Osijek, 1968.) Završio je studij hrvatskog jezika i književnost i južnoslavenske književnosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te doktorski studij Društvo znanja i prijenos informacija na Filozofskom fakultetu u Zadru. Književnu kritiku i prozu objavljuje od 1985. Uređivao je novina i časopisa, tribinu Književni petak i Festival A. književnosti. Uređivao je više novina, časopisa i nakladničkih nizova. Dosada je objavio osam autorskih knjiga.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –