Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Nenad Rizvanović

Sat pjevanja

  • Nakladnik: Profil
  • 10/2009.
  • 136 str., meki uvez
  • ISBN 9789537701529
  • Cijena: 13.14 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Osijek, prva polovica 1980-ih. Oto Olenjuk četrnaestogodišnjak je koji odrasta sa strogom majkom, službenicom u Vodoopskrbi. Otova obitelj s majčine strane, Bjondići, pleme su glazbeno nadarenih, no on ne ispunjava njihova očekivanja; predodređenost za klasičnu nepopravljivo ometa dječakova strast prema zabavnoj i pop-glazbi.

Očeva, pak, strana ne očituje se. Zapravo, oca najčešće i nema u blizini pa baš iz potrebe da o njemu sklopi priču, da iskonstruira druge, alternativne scenarije vlastita podrijetla, Oto započinje grozničavu potragu po prošlosti svoje majke.

I baš tu, u kolopletu uvjerljivih slutnji i nevjerojatnih činjenica, Oto Olenjuk nailazi na veliku priču; priču o Ninu Kosti. A priča o Ninu Kosti, misterioznoj pjevačkoj zvijezdi, čiji se životni put presijecao s putovima Otovih roditelja, zapravo je kratka povijest šlagera i terasa i klubova u Osijeku, Zagrebu i Opatiji, uzbudljiva intimna povijest jednog vremena; mirisa, sjena, ludih nota i zaluđenih djevojaka…

"Nezahvalno je interpretirati vlastitu literaturu, no volio bih da čitatelj u ovom romanu prepozna istovremeno romantiku i energiju glazbe o kojoj pripovijedam, emocije koje se u samom finalu romana kovitlaju s terase opatijskog hotela Kvarner, tik uz pučinu, na kojoj čitava jedna obitelj u kasnu ljetnu večer postaje dio koncerta svog slavnog rođaka i kvarnerskog big banda, i oni, omamljeni od glazbe i života, kako se koncert bliži kraju, postaju sve laganiji i tiši, konačno pomireni sami sa sobom." Nenad Rizvanović

***

Nenad Rizvanović rođen je 1968. u Osijeku, a u Zagrebu je na Filozofskom diplomirao kroatistiku. U mlađim danima pokrenuo je više novina i časopisa od kojih su najveći uspjeh postigle Godine. Prozne tekstove i kritike objavljuje od 1985. Jedan je od osnivača FAK-a, a zajedno s Krunom Lokotarom priredio je zbornik FAKat (2001). Dosad je objavio zbirku priča "Trg Lava Mirskog" (2001) i roman "Dan i još jedan" (2003). Godine 2006. objavljen mu je izbor priča "Zemlja pleše – izabrane priče".

Nenad Rizvanović (Osijek, 1968.) Završio je studij hrvatskog jezika i književnost i južnoslavenske književnosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te doktorski studij Društvo znanja i prijenos informacija na Filozofskom fakultetu u Zadru. Književnu kritiku i prozu objavljuje od 1985. Uređivao je novina i časopisa, tribinu Književni petak i Festival A. književnosti. Uređivao je više novina, časopisa i nakladničkih nizova. Dosada je objavio osam autorskih knjiga.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –